Slovenija
22 ogledov

"Operaterji zaračunavajo preveč!"

Telefoni Žurnal24 main
Svet za elektronske komunikacije opozarja na visoke administrativne stroške javnih komunikacijskih storitev, kot so denimo stroški priključnine, menjave paketa in prekinitve naročniškega razmerja. Po njihovem mnenju ti stroški ovirajo menjavo ali izbiro ugodnejših paketov ter prehajanje med operaterji oz. med izvajalci storitev.

Poleg tega visoki administrativni stroški, ki jih zaračunavajo operaterji oziroma izvajalci storitev, in visoka stopnja usklajenosti med njimi, kažejo na nekonkurenčne razmere na trgu, so prepričani v svetu.

"Struktura trga, ki se je vzpostavila po podelitvi frekvenc leta 2014, pospešuje usklajene učinke zlasti med operaterji in zmanjšuje koristi potrošnikom," so pojasnili.

Akos pozivajo, naj ukrepa

Svet ob tem poziva Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), da "nemudoma ukrepa v skladu s svojimi zakonskimi pristojnostmi ter prepreči morebitne usklajene učinke skupnega delovanja operaterjev, ki so posledica skupnega prevladujočega položaja na trgu".

Operaterje in izvajalce storitev pa poziva k zagotavljanju preglednosti in objavljanju informacij na svojih spletnih straneh in na portalu komuniciraj.eu ter k prenehanju zaračunavanja omenjenih administrativnih stroškov, razen tistih, ki so zakonsko določeni.

V svetu predlagajo še, da operaterji in izvajalci storitev stroške vključijo v mesečno naročnino in s tem omogočijo večjo konkurenčnost trga ter večjo izbiro in koristi za potrošnice in potrošnike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dragec 11:24 19.februar 2016.

    Ni pozitivne konkurence -to je kartelno dogovarjanje

  • Martin Jančič 21:22 18.februar 2016.

    Tudi jaz sem imel isto izkušnjo glede menjava paketa sem šel na poslovalnico operaterja ki imam naročnino sklenjeno in sem hotel menjat paket pa so mi dejal da je treba doplačat 20 euro za menjavo pa sem mislil da se ...prikaži več je zmotila pa sem šel v drugo poslovalnico pa isto in ko sem poklical direktno na operaterja pa sem v slabih 10 minutah vse uredil brez doplačila paše več kot menjavo paketa sem uredil, tako da ne za stopim te politike operaterjev, pa saj ni čudno ko pa je vse korupcija gdo pa katerega nadzira samo siromaka ko se nimaš kam pritožit če pa se itak nič!

  • BorutK 18:34 18.februar 2016.

    Zmer cnej bi mogu bit intronet, je pa zmer dražji...