Slovenija
25 ogledov

Opogumljena Bratuškova vložila nezaupnico

Alenka Bratušek Saša Despot
PS je po današnjih uspešnih pogovorih Alenke Bratušek s predstavniki trojčka o sestavi prehodne vlade že zahtevala sklic izredne seje DZ, na kateri naj bi glasovali o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše. Glasovanje morda že v sredo.

Pozitivna Slovenija (PS) je namero objavila na popoldanski tiskovni konferenci v DZ. Vodja njene poslanske skupine Jani Möderndorfer je dejal, da želijo kot največja poslanska skupina prevzeti odgovornost in politično agonijo pripeljati do konca. Pri tem je poudaril, da konstruktivne nezaupnice ne vlagajo zato, da bi odstranili sedanjega predsednika vlade, ampak da bi dobili novo vlado, ki bi jo vodila Alenka Bratušek.

Po predvidevanjih naj bi bila izredna seja sklicana že za prihodnjo sredo ob 10. uri, ko bodo potekale tudi volitve novega predsednika DZ. Po dogovoru to mesto pripada SD, tako da bo novi predsednik postal Janko Veber. Zahtevo za sklic seje vlagajo v stranki sami, a pričakujejo podporo preostalih partnerjev pri glasovanju o nezaupnici.

V PS so še dejali, da so na vseh pogovorih med zainteresiranimi strankami ugotovili, da Slovenija potrebuje vlado in ne le slamnatega mandatarja, s katerim bi omogočili padec sedanjega premierja. Hkrati poudarjajo, da se bo morebitna premierka Bratuškova v roku enega leta vrnila v DZ po zaupnico.

Dopoldne nabrala podporo v trojčku

Alenka Bratušek, ki ima polna pooblastila za vodenje PS, je po včerajšnjem dogovoru v stranki že zjutraj začela pogovore z najverjetnejšimi partnerji v novi koaliciji Desus, DL in SD. Največ prepričevanja je očitno bilo potrebnega pri SD, ki so z različnimi izjavami včeraj in danes zjutraj dajali vedeti, da jih včerajšnji "odstop" Zorana Jankovića z mesta predsednika PS ni prepričal in da si bodo prizadevali za predčasne volitve.

Očitno pa se je na sestanku med Bratuškovo in predsednikom SD Igorjem Lukšičem zgodil preobrat, saj je zadnji pred mikrofoni in kamerami povedal, da bodo v stranki podprli kandidaturo Bratuškove za mandatarko prehodne vlade. Dodal je, da si je danes na sestanku ogledal tudi podpisano bianco izjavo Jankovića, s katero je ta napovedal odstop s funkcije predsednika PS v trenutku, ko bo vlada pod Bratuškovo imenovana. Lukšič je kljub nekaterim izraženim dvomom v stranki nad takšno bianco izjavo brez datuma danes zatrdil, da ga je prepričala.

Kultura bi znova imela ministrstvo, tožilci pod sodstvo

Kot je še povedal o današnjih pogovorih, naj bi Bratuškova pripravila program vlade, govorili pa so tudi o morebitnih spremembah resorjev. Tako se strinjajo, da bo kultura spet pod ločenim ministrstvom, tožilstvo pa ne več v pristojnosti notranjega ministrstva, je dejal Lukšič. O sami razdelitvi resorjev po njegovih trditvah danes še niso govorili.

Za tudi Desus in DL

Tudi v stranki upokojencev so po jutranjih pogovorih povedali, ima Bratuškova njihovo podporo za mandatarko. Predsednik Desusa Karl Erjavec je namreč po srečanju dejal, da jih je Zoran Janković s sinočnjim "odstopom" prepričal, da ne bo imel več funkcije v PS, če bo premiersko funkcijo nastopila Bratuškova. Erjavec je hkrati napovedal podporo konstruktivni nezaupnici Janševi vladi, iz katere je stranka izstopila prav danes.

Bratuškova je imela pogovore še s predstavniki DL. Predsednik stranke Gregor Virant je pozneje dejal, da bodo konstruktivno nezaupnico proti vladi premierja Janeza Janše podpli, hkrati pa tudi, da odstopna izjava Jankovića za stranko zadostuje. Kot pa poudarja, so zdaj na vrsti trda pogajanja o sestavi vlade, saj bodo morali uskladiti kar nekaj stališč, v prvi vrsti o slabi banki in holdingu državnih podjetij. Na tem področju je DL pripravljena na določene kompromise, a po besedah Viranta ne bo pristala na višanje javnofinančnih odhodkov. O kadrovskih vprašanjih in svoji vlogi v morebitni vladi se niso pogovarjali, je zatrdil.

V stranki naj bi bilo po zadnjih dogodkih, ko so se morali zaradi pogojevanja SD odpovedati Janezu Šušteršiču kot prihodnjem finančnem ministru, očitno zelo vroče, a Virant je dejal, da ne pričakuje kakšnega večjega osipa med članstvom.

Iz zamrznjenega v bianco stanje sprva ni prepričal

Čeprav so po mnenju PS z odstopno izjavo zamrznjenega predsednika stranke Jankovića formalnopravno izpolnjeni vsi pogoji za resne pogovore o vladi, ki bi nadomestila Janševo, pa nekatere v SD bianco odstopna izjava vsaj sprva ni povsem zadovoljila. Glavni tajnik stranke Uroš Jauševec je tako včeraj popoldne tvitnil, da "diši na predčasne volitve 16. junija letos". Na vprašanje Romana Jakiča iz PS, ki ga je prek Twitterja vprašal, ali to pomeni, da so SD spremenili odločitev glede sodelovanja v novi vladi, pa je Jauševec danes zjutraj odgovoril, da bo "že še seznanjen s sklepi predsedstva SD".

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je danes zjutraj na vprašanje, ali je z Jankovićevo napovedjo zadovoljen, odvrnil, da bodo več informacij o tem poskušali dobiti na pogovoru z Bratuškovo. "Nekaj je jasno. Očitno smo v Sloveniji talci, če lahko tako rečem, gospoda Janše in gospoda Jankovića, in to ni dobro," je dodal.

NSi: Naj sestavijo tudi vlado, ne le zrušijo Janšo

V vladni stranki NSi, ki v pogovorih za novo vlado ne namerava sodelovati, ocenjujejo, da je Janković že večkrat marsikaj obljubil, dal besedo, potem pa jo je prelomil in iskal izgovore. V stranki tako menijo, da bo morebitna nova vlada, "v kateri bodo značajsko tako zahtevne osebnosti", imela težko delo.

"Glede sestave vlade si ne znamo predstavljati, kako bodo stranke s tako različnimi programi lahko sodelovale v novi vladi, zlasti kar se tiče gospodarstva in financ." Kljub vsemu pričakujejo, da bo nova koalicija čim prej sestavila tudi vlado in ne zgolj izglasovala konstruktivne nezaupnice trenutnemu premierju Janezu Janši.

Vrnitve na čelo stranke sploh ni zavrnil

"Zoran Janković ni ovira za boljši jutri, za boljšo Slovenijo. Zoran Janković ne more biti ovira. Gospodje imajo program, ki so ga parafirali, naj ga redefinirajo, pogledajo, naj se dogovorijo o predlogu, da se gre po zaupnico čez osem, devet, deset mesecev, to je stvar dogovora tistih, ki se pogajajo," je sinoči dejal Janković.

Ali se bo kdaj vrnil na funkcijo predsednika PS, pa bo po njegovih besedah na prihodnjem volilnem kongresu odvisno od njegove osebne odločitve glede kandidature in od odločitve članov kongresa.

Komentarjev 157
  • primorka 23:11 23.februar 2013.

    "čisto vest", ja, pa, ja !!!Lopov !!!

  • primorka 23:06 23.februar 2013.

    Se strinjam, da smo spet v riti ! Golazen še vedno lazi naokoli in zastruplja.

  • filipina2 07:10 23.februar 2013.

    .