Slovenija
650 ogledov

Opozarjajo: ministrstvo za delo nima pravega koncepta za to težavo

Revščina starostniki pokojnina Profimedia
Po navedbah Akademije za socialne vede zaradi nizkih dohodkov že vsak šesti prebivalec Slovenije potrebuje učinkovite ukrepe.

Za boj proti revščini ni dovolj zbirati sredstev s prodajo zamaškov in organizirati ad-hoc akcij, saj zaradi nizkih dohodkov že vsak šesti prebivalec Slovenije potrebuje učinkovite ukrepe, ob današnjem mednarodnem dnevu za izkoreninjenje revščine poziva združenje Akademija za socialne vede. Le tako bo mogoče zmanjšati revščino v državi, menijo.

Po njihovih besedah se je zaradi vojne v Ukrajini v Evropi že razselilo prek sedem milijonov Ukrajincev in da jih bo zaradi vojne v kratkem revnih več kot 55 odstotkov. Prav tako je težko sprejeti, da klimatske in ekonomske spremembe skupaj z energetsko revščino in inflacijo povzročajo reke beguncev na svetovni ravni, so dodali.

Opozarjajo, da je bilo zaradi tega na svetovni ravni lani 70 milijonov več revnih, ki so se pridružili 10 odstotkom prebivalstva, ki že živi z manj kot dvema dolarjema na dan. Z dohodki pod pragom tveganja revščine je v EU živelo 16,5 odstotka ljudi, v svetu pa kar 4,7 milijarde ljudi živi z manj kot desetimi dolarji na dan, so opomnili.

"Ustvarili smo sloj dolgotrajno revnih"

V združenju so kritični do politik ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ocenili so, da ministrstvo nima pravega koncepta za naslavljanje revščine in da to področje zapostavljamo že 30 let. Hkrati smo "ustvarili sloj dolgotrajno revnih, ki so praktično brez možnosti izhoda", ugotavljajo v združenju.

Vsaka druga samska ženska nad 65 let je namreč ogrožena zaradi revščine, pomemben del mladih je zaposlenih v prekarnih oblikah, številni upokojenci imajo nizke pokojnine, če pa bi omenjenim prišteli še prejemnike transferjev, torej brezposelne in prejemnike denarnih pomoči, nadomestil in transferjev v invalidskem varstvu, bi to po izračunu združenja pomenilo, da je v skupini revnih že vsak šesti prebivalec Slovenije.

Po drugi strani je država zelo zadolžena, medtem ko proračunski primanjkljaji, ki so vnaprej načrtovani, vodijo družbo v stopicanje na mestu zaradi dolgoletnega plačevanja visokih obresti. Slednje bo imelo prednost pred ljudmi, so črnogledi v združenju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.