Slovenija
21 ogledov

Opozicija bi olajšave za otroke

Nepremičnne Saša Despot
Burna razprave o osnovi obdavčitve in postopku pritožbe davčnih zavezancev.

Opozicija v razpravi o davku na nepremičnine izpostavlja predvsem osnovo obdavčitve, ki da je nepravična in vprašljiva. "Posplošena tržna vrednost ni samo rezultat strokovne obdelave, nedvomno gre za interesne pritiske, ki oblikujejo merila," je prepričana Romana Tomc. V SDS so predlagali, da bi lahko davčni zavezanec vrednost nepremičnine dokazoval s tržno oceno.

Matko Pavličič (DL) je menil, da bi imeli od takega načina pritožbe največ dobička cenilci nepremičnin, državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar pa je izpostavila, da je posplošena tržna vrednost pravičnejša z vidika določitve davčne obveznosti in transparentnejša.

V SDS so tudi zaskrbljeni tudi nad postopkom pritožbe. Vraničarjeva je zagotovila, da je pritožba mogoča in da se bodo lahko davčni zavezanci v prvi vrsti obrnili na davčno upravo oz. na drugostopenjski organ za odločanje v upravnem postopku na drugi stopnji pri ministrstvu za finance. "Poseben postopek je oblikovan zato, da bo lahko davčni organ razrešil večino morebitnih pritožb na račun vrednosti oziroma posplošene tržne vrednosti nepremičnine," je povedala.

Z obdavčitvijo v DeSUS niso zadovoljni, menijo, da tudi sama vlada ni. "Kljub temu bomo prispevali svoje glasove. Ne gre za dvoličnost. Imamo zavezane roke. Stabilnost države je odvisna od teh aktov in v DeSUS ne bomo prevzemali odgovornosti delovanja vlade v prihodnje in posledično trojke," je poudaril Franc Jurša. Apeliral pa je na Geodetsko upravo RS, naj sprotno, hitro in dosledno rešujejo anomalije.

Tudi o amandmajih opozicije

Opozicija je vložila več amandmajev, s katerimi so predlagali znižanje stopenj obdavčitve. Vraničarjeva je pojasnila, da z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča občine zberejo okoli 192 milijonov evrov, s predlaganim zakonom pa bi ob neupoštevanju prehodnega obdobja zbrali dodatnih 200 milijonov evrov. "S predlaganim amandmajem SDS bi zbrali pol manj, z amandmajem NSi bi zbrali 130 milijonov evrov manj kot predvideva zakon, po amandmaju SLS pa bi zbrali 204 milijonov evrov manj," je dejala.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.