Slovenija
1688 ogledov

Opozicija o prodaji deleža Save: "To ni prodaja, to je darilo"

slovenija 29.01.14. grand hotel bernardin, foto: osebni arhiv Osebni arhiv
Del opozicije obsoja vladno mencanje glede uveljavljanja predkupne pravice za delež v Savi. Vložili so zahtevo za sklic izredne seje.

Potem ko je skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem LMŠ Branetom Golubovićem v sredo v DZ vložila zahtevo za sklic izredne seje na temo prodaje Yorkovega deleža v Savi Madžarom, so o zahtevi danes spregovorili še na novinarski konferenci. Ni jasno, zakaj vlada menca oz. se ne želi izjasniti, kaj bo naredila s premoženjem, je dejal Golubović.

Mencanje, skrivanje in sprenevedanje vlade in Slovenskega državnega holdinga (SDH), ali bo ta uveljavil predkupno pravico in od sklada York odkupil 43,2 odstotka Save, sicer ga bo ta prodal madžarskemu projektnemu podjetju Prestige Tourism oz. madžarskemu skladu Diofa Asset Management, nima nobene ekonomske logike, je danes na novinarski konferenci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP izpostavil vodja poslanske skupine LMŠ Golubović.

O tem je že razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ, a ustreznih pojasnil tam ni bilo. V dobrem tednu ni nič novega, časa za uveljavitev predkupne pravice pa je vse manj. Zato so vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ. Na njej se bodo vnovič zavzeli za to, da vlada kot skupščina SDH doseže uveljavitev predkupne pravice, je povzel. "Čas se izteka," je opozorila Mejra Hot iz SD.

Sava, ki je v dobri finančni kondiciji, ima prek Save Turizma v lasti hotele na najboljših lokacijah, država bi jo zato morala zaščititi pred "špekulativnim" nakupom, je nanizal Golubović. Podobno je ocenil Miha Kordiš iz Levice. "Zasebni kapital deluje z motivom maksimizacije dobička, to še posebej velja za špekulativne sklade," je menil. "V Levici nasprotujemo kakršnikoli privatizaciji, še posebej na področju strateških panog, kot je turizem," je poudaril.

Terme Ptuj Odločitev Slovenija Kup slovenskih hotelov v roke Madžarov

Po besedah Vojka Starovića iz SAB pri tem ne govorimo le o družbi Sava Turizem, temveč o turizmu Slovenije. Takšno naložbo bi po njegovem morali usmeriti v demografski sklad, in ne v špekulativnega. "Tisto, o čemer se pogovarjamo, je 18 hotelov, preko 3000 turističnih kapacitet, 80 bazenov in 17 izvirov pitne ali termalne vode," je podčrtala vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga. "To bo vlada prodala špekulativnemu skladu za ceno ene dobre parcele za hotel na prestižni lokaciji," je dejala in dodala: "To ni prodaja, to je darilo."

Država je že lastnica turistično-hotelirskih podjetij, ki ustvarjajo polovico prihodkov iz nastanitvenih dejavnosti. "Sedaj bi morala opraviti zadnji korak," je še poudaril Golubović in dodal, da jim ni jasno, da "se vlada kot skupščina SDH ne želi izjasniti, kaj bo naredila, pri čemer govorimo o premoženju, ki je v lasti državljanov", zato je vlada dolžna, da o tem primerno komunicira z javnostjo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 73
  • eminenca 15:13 18.februar 2022.

    ja upajo, da taki modeli kot jih ima levica, ne pridejo kaj dosti do oblasti, ker po jnhovi zaslugi bi bili v še večjem dreku ... izja va tov. kordiša: "... kdo ima stanovanje tako veliko, da ga ne more ...prikaži več posesat v 15 minutah, mu ga je treba nacionalizirat ..." ... in to v a.d. 2022, eni pa še kar jokajo za temi hoteli, upam da dobijo sposobnega lasnika

  • eminenca 13:50 18.februar 2022.

    tovariš edvard kardelj je eden največjih izumiteljev sodobnega časa , ker je izumil samoupravni socializem in družbeno lastnino, ki ni v nikogaršnji lasti, ne v lasti države, ne privat, ampak od vseh ... takega misleca še ni rodila človeška mati ...prikaži več ... smole je, da nič ni večnega in še večja umetnost je kako spremenit družbeno lastnino v privat ali državno ... takega genija pa sploh nikoli ne bo rodila človeška mati ... žal

  • eminenca 13:48 18.februar 2022.

    ko enkrat nekaj prodaš, prodaš za vedno, možnosti, da bi nazaj odkupil prodano, so manjše kot verjetnost, da te zadane strela, oz. še manjše kot če bi zadel loterijo ... ne vem zakaj ta jok in stok in kdo je ...prikaži več v preteklosti tako prodajal in kdo si je izmislil slabo banko ... naj jokajo tisti bedki, ki so počeli take oslarije, lahko gredo pa na štrik