Slovenija
13 ogledov

Opozicija: To si je urejal od začetka

slovenija 08.11.2011 Gasper Misic, Novinarska konferenca predsednika stranke Poz Boštjan Tacol
Po sestanku s premierko je zdaj jasno, da je Mišič odstopil s položaja državnega sekretarja v njenem kabinetu.

Dokaz za to, da nisem politični kandidat, je nasprotovanje politike mojemu imenovanju,” je po odstopu z mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade poudaril Gašpar Gašpar Mišič, eden od treh kandidatov za predsednika uprave Luke Koper. Premierki Alenki Bratušek je podal odstop, ker kot pravi, ne želi, da se mora zaradi njega spopadati z napadi in pritiski. Prepričan je, da je razlog za nasprotovanja njegovemu morebitnemu imenovanju ta, da se je vmešal v politično kadrovanje drugih.

 

 Njegovi kandidaturi namreč ostro nasprotujejo v koalicijskih partnerjih SD in DL. Predsednik SD Igor Lukšič je tako včeraj ponovil stališče SD, da politični funkcionar ne sme uporabiti svojega položaja za to, da si pridobi položaj v gospodarstvu ali kjerkoli drugje. Pri tem je spomnil na odhode s političnih na gospodarske funkcije – Marjan Podobnik je odšel v Telekom Slovenije, Igor Bavčar v Istrabenz in Andrej Šircelj na čelo slabe banke. Tudi v DL ocenjujejo, da ni primerno, “da se nosilec javne funkcije poteguje za vodstveni položaj v gospodarski družbi v večinski državni lasti”. Dodali so, da je odločitev o tem sicer izključno v pristojnosti nadzornega sveta

Odločili bodo nadzorniki

Nasprotovanju so se pridružili v opoziciji. Podpredsednica SLS Olga Franca je dejala, da si je funkcijo predsednika uprave Luke Koper Mišič “urejal že vse od začetka nastopa te vlade in se brez ustreznih referenc okronal za najboljšega kandidata”. Dodala je, da je videti, kot da je bila to “ena izmed njegovih ključnih delovnih prioritet na tem visokem političnem položaju”. V NSi pa so njegovo morebitno imenovanje označili za “povsem neetično in nehigienično”.

 

Nadzorniki naj bi odl očitev o novem predsedniku uprave menda sprejeli v začetku prihodnjega tedna. V SLS pa so opozorili, da je prav nov nadzorni svet h kandidaturi povabil le “nekatere privilegirane kadre”.

 

Tudi Mišič je priznal , da se je za kandidaturo odločil na povabilo “ljudi, ki so siti kadrovskih manipulacij”, a dodal, da nadzornikov ne pozna in da PS tam nima svojega člana. Za podporo menda ni prosil ne Bratuškove ne Zorana Jankovića. V PS pa njegovega odhoda včeraj niso želeli komentirati. Vseeno se bo lahko vsaj za zdaj, če ne bo postal prvi mož Luke Koper, še vedno vrnil med poslance PS v parlament.

Komentarjev 28
  • colibri 15:36 22.avgust 2013.

    PRAKTIČNO ČE LADY GAGA PRIDE V LUKO JE TO ZAČETEK KONCA LUKE

  • colibri 15:32 22.avgust 2013.

    ČUDNO DA NE KANDIDIRA DA REŠI STC, PRIMORJE , STAVBENIK, KRAŠKIEGA ZIDARJA,ITD, GLEDE NA TO DA JE CELO ŽIVLJENJE DELAL V GRADBENIŠTVU.SLOVENSKE NOROSTI NI KONCA IN JE NE BO DOKLER NE BO VSE UNIČENO.

  • Ferluci 14:07 22.avgust 2013.

    Pravilno se glasi: smrt komunizmu in fašizmu - svoboda narodu...