Slovenija
18995 ogledov

Opozorilo Arsa pred vikendom

Nevihtni oblaki Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

Agencija za okolje v objavi na Facebooku odgovarja na vprašanje, ali bo vreme konec tedna primerno za obisk hribov.

"Sobota bo za pohode ugodna," ugotavljajo pri Arsu. "Omeniti velja, da bo sobotno jutro v alpskih dolinah kar sveže s temperaturami pod 10 stopinjami Celzija, zato poskrbite za primerna oblačila. Dan bo sprva precej jasen, sredi dneva pa se bo predvsem v Julijcih že pooblačilo, a bo do večera ostalo v glavnem suho, možna bo le kakšna kratkotrajna krajevna ploha. V Kamniških Alpah in na Pohorju bo popoldne še večinoma sončno, občasno pa bo lahko kakšen vrh že v oblakih. Temperature bodo na 1500 m okoli 15, na 2500 m pa okoli 7 stopinj Celzija."

Oblaki Vreme Slovenija Ohladitev bo kratke sape. To nam sledi ...

Kljub precej nizkim temperaturam je poudarjajo, da je julijsko sonce močno, zato bo tudi UV indeks visok. V gorah bo sredi dneva dosegel vrednost okoli 10, zato ne pozabite na dobro zaščito pred soncem in UV sevanjem. Veter bo šibak in zahodnih smeri.

Noč na nedeljo bo v hribih deževna, zato kakšno prenočevanje na prostem ne bo najboljša izbira, pa tudi pregovorni poletni zgodnjejutranji štart v hribe ne bo prišel v poštev. "V nedeljo zjutraj se bodo padavine hitro umaknile, pred ponovnimi popoldanskimi plohami in nevihtami bo mogoče izkoristiti nekajurno okno suhega vremena," pišejo pri Arsu. "To okno bo razmeroma kratko, zato bo nedelja bolj primerna za obisk nižjih vrhov in sredogorja. Zaradi obilice vlage v ozračju bo marsikje megleno oziroma bodo pobočja hribov v oblakih, vidljivost ne bo najboljša."

Previdnost pri pohodih v nedeljo ne bo odveč tudi zaradi marsikje od nočnega dežja mokrih in spolzkih skal. "V nižjih hribih bo ob povečani vlagi precejšen tudi občutek soparnosti," napovedujejo pri Arsu. "V Julijcih bodo padavine ponehale do okoli 6. ure, v Kamniških Alpah in na Pohorju pa še kakšno uro ali dve kasneje. Okoli 11. ure se bo verjetnost za krajevne padavine ponovno povečala."

Za daljše izlete in obisk visokogorja bo torej po napovedih Arsa bolj primerna sobota. "Velja pa še opozoriti, da so v gorah še vedno številna snežišča, ki predstavljajo veliko nevarnost za zdrs, zato previdnost in primerna oprema ne bosta odveč," še opozarjajo pri Arsu. "Zlasti v soboto zjutraj bo zaradi nočnega ohlajanja in jasne noči snežna odeja marsikje pomrznjena."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Lorraine_Johnson 11:35 03.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦