Slovenija
47445 ogledov

Opozorilo evropskim institucijam: Bodite pozorni, kaj se dogaja v Sloveniji

Janez Janša Epa
Spletna platforma Monitor Civicus, ki v 196 državah spremlja spoštovanja temeljnih državljanskih svoboščin, vključno s svobodo izražanja, združevanja in mirnega zbiranja, je na seznam držav, ki jih opazuje zaradi upada teh pravic, skupaj s Kolumbijo, Etiopijo, Čadom in Mjanmarom dodala Slovenijo. EU opozarja, naj bo pozorna na dogajanje v Sloveniji.

Mednarodna zveza za civilno družbo Civicus je  ugotavlja, da vlada Janeza Janše z zmanjšanjem financiranja slabi civilnodružbene organizacije ter napada novinarje in nacionalno tiskovno agencijo, kar vodi do krčenja državljanskih svoboščin, so zapisali.

"Janševa vlada pandemijo izkorišča za pretvezo"

Kot so poudarili, Janševa vlada od prevzema oblasti "pandemijo covida-19 uporablja kot pretvezo, da bi skušala sprejeti ukrepe, ki vplivajo na temeljne človekove pravice". Civilnodružbene organizacije so po navedbah Civicusa deležne zmanjšanja sredstev, vlada pa svoje odločitve utemeljuje s trditvami, da bo ta denar preusmerjen v omejevanje pandemije.

Nezakonite in nesorazmerne sankcije

Dodali so, da je ogrožena tudi pravica do mirnega zbiranja, saj je vlada med pandemijo popolnoma prepovedala proteste. "Odkar je Janša nastopil mandat, ljudje vsak petek organizirajo protivladne proteste, vendar so bili protestniki deležni nezakonitih in nesorazmernih sankcij, vključno z globami do višine 10.000 evrov," so zapisali.

"Predsednik vlade je na Twitterju prevzel slog nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v okviru katerega nenehno napada in diskreditira neodvisne novinarje, jih označuje za 'lažnivce', novinarke pa je poimenoval 'prestitutke'," piše v sporočilu Civicusa. 

Pritisk na STA

Opozorili so še, da se s političnimi in ekonomskimi pritiski sooča tudi Slovenska tiskovna agencija (STA). Vlada je ustavila financiranje agencije, in to kljub opozorilu EU pred takšnimi poskusi pritiska na javne medijske hiše. "Hkrati izvaja pritisk na njeno vodstvo in jo tako poskuša uničiti," so poudarili.

Slovensko vlado so pozvali, naj preneha z napadi na nevladne organizacije, razveljavi odločbe, s katerimi je omejila njihovo financiranje. Med priporočili vladi sta tudi spoštovanje svobode izražanja ter prenehanje izvajanja pritiska na medijske hiše in STA.

EU opozarja, naj bo pozorna na dogajanje v Sloveniji

Civicus je tudi institucije EU pozval, naj nemudoma ukrepajo v zvezi s kršitvami temeljnih pravic v Sloveniji. "Monitor Civicus je stanje v Sloveniji decembra 2020 znižal na zoženo, kar je že opozorilni znak. Zato pozivamo evropske ustanove, naj bodo pozorne na naglo krčenje civilnodružbenega prostora v Sloveniji, ki se je pod vlado Janeza Janše znašla v spirali nenehnega poslabševanja," je povedala vodja preiskovanja civilnodružbenega prostora za Evropo v združenju Aarti Narsee.

Oceno zoženo, ki je druga najvišja na petstopenjski lestvici, ima skupaj 40 držav. Običajno jo prejmejo tiste, v katerih so demokratične svoboščine, kot so svoboda izražanja, mirnega zbiranja in združevanja, vse pogosteje kršene.

 
Komentarjev 85
  • Naklonsky 13:35 24.junij 2021.

    Levake je ta vročina čisto sfuzlala...

  • Tupamaros 00:02 24.junij 2021.

    Kaj se dogaja v Sloveniji? Zmerjanje in neupravičeno blatenje legalno izvoljenega PV. To je nivo rdeče politične ideologije.

  • Ender3 19:37 23.junij 2021.

    Forumaši, forum pregoreva od up.imen aktivista, ki se po pričakovanju, sorazmerno odziva na članke, kjer se kritizira ideologa njihove sekte. Očitno ima prispevek veliko težo !. Njihovi bedni komentarji ne morejo relativizirali dejstev, da je vladnik bolnik, ki se svojih ...prikaži več dejanj ne zaveda in dela škodo državljanom in demokraciji.