Slovenija
34775 ogledov

Izdano oranžno opozorilo, v teh krajih bo najhuje

vreme nevihta neurje oblaki dež Profimedia
Agencija za okolje je izdala oranžno opozorilo zaradi možnosti krajevnih neurij.

 Agencija RS za okolje (Arso) je za sever Slovenije za popoldne izdala oranžno vremensko opozorilo pred močnejšimi krajevnimi nevihtami. Opozorilo za severozahod države velja od 19. ure, za severovzhod pa od 18. ure. Lokalno so možni močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel, ob hudourniških vodotokih pa so možne poplave, opozarja.

 | Avtor: Arso Arso
Z ekstremnim vremenom še nismo opravili. Tudi vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje Blaž Šter je sinoči na opozoril na zadnje vremenske modele, ki kažejo, da bodo od danes zvečer do srede možne močnejše nevihte. "Sprva bo glavna nevarnost močni sunki vetra in toča, od torka popoldne tudi dolgotrajni nalivi." Za torek je Arso oranžno vremensko opozorilo pred neurji izdal za celotno Slovenijo.

Poleg nestabilnosti bo tokrat striženje vetra še bolj izrazito kot prejšnjem tednu, dodaja Šter. Spomnimo, nevihte, ki smo jim bili priča v prejšnjem tednu, so po državi povzročile veliko razdejanje.

Tudi na spletni strani Ciklon.si opozarjajo na bruno dogajanje, na pojave "močnih nevihtnih pišev, ki bodo v sunkih lahko spet dosegali orkansko moč." 

"Situacija s povečanim vplivom izrazitejše hladne fronte v torek in njenim prehodom v noči na sredo, ki se že kar nekaj dni kaže v izračunih različnih meteoroloških modelov, bo, kot vse kaže, spet prinesla precej burno in tudi nevarno nevihtno dogajanje s številnimi neurji na širšem območju Alp, severnega Jadrana in severnih predelov Balkana," je zapisal Robert Sitar, Ciklon.si.

Vremenoslovec pojasni, da bo ob približevanju vremenske fronte preko Alp že v ponedeljek popoldne na južni strani Alp na območju severne Italije in severnega Jadrana pojavilo tudi sekundarno ciklonsko območje, ki bo dviganje zračne mase pri tleh le še pospešilo in okrepilo ter omogočilo pogostejše proženje nevihtnih celic. Omenjeno prizemno ciklonsko območje bo s svojim občasnim poglabljanjem vplivalo tudi na smer in jakost splošnih vetrov v spodnjih plasteh ozračja. Ti bodo predvidoma na območju severnega Jadrana in okolice občasno pihali (predvidoma pa predvsem v prvi polovici torkovega dne) tudi močneje z bolj južnih smeri, kar bi ob močnih nevihtah utegnilo povečati vrtinčnost zračne mase pri tleh.

Močni nalivi, sodra, toča, orkanski veter

Ker bo v višjih plasteh troposfere zaradi izrazite razlike v zračnem tlaku med zračno maso s severa in zračno maso južno od nje spet prisoten izrazit vetrovni stržen zahodnih smeri (jet stream) se bodo nevihtne celice pogosto združevale v obsežnejše linijske nevihtne sisteme. "S smeri zahoda tako predvidoma od ponedeljkovega večera do sredinega jutra pričakujemo več prehodov nevihtnih linij s krajevnimi neurji. Ob močnih nalivih s sodro in tudi točo bodo glavno nevarnost spet povzročali pojavi močnih nevihtnih pišev, ki bodo v sunkih lahko spet dosegali orkansko moč," piše Ciklon.si

Danes bo še pretežno jasno, opoldne se bo začelo oblačiti in sicer na zahodu, kjer je pričakovati nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 33 °C.

Jutri bo na severu spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, nekatere bodo tudi močnejše. Drugod bo večji del dneva še večinoma sončno. Sprva bo pihal jugozahodnik, ob morju jugo, popoldne bo ponekod zapihal okrepljen veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, ob morju okoli 25, najvišje dnevne od 22 do 27, na Primorskem do 30 °C.

Ohladilo se bo

V noči na sredo se bodo plohe in nevihte razširile nad vso Slovenijo in v sredo popoldne ponehale. V sredo naj bi se občutneje ohladilo, vreme pa umirilo.

V četrtek in petek kaže na sončno in suho vreme, nato se verjetnost za krajevne plohe in nevihte nekoliko poveča. Temperature bodo večinoma med 25 in 30 °C.
 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • miho 13:23 24.julij 2023.

    Vprašanje je, ali je to še ekstremno vreme.

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:23 24.julij 2023.

    V topli gredi je tudi vroče