Slovenija
23 ogledov

Opozorilo pred steklino

Steklina je neozdravljiva smrtno nevarna bolezen za živali in ljudi. Žurnal24 main
Letos so v Sloveniji zabeležili že 48 primerov stekline, nazadnje v okolici Ptuja. Na kmetijski zbornici zato rejce opozarjajo, naj bodo pozorni na živali.

Zaradi izrazitega povečanja pojavov stekline pri divjih živalih in zaradi okužbe pri kobili iz okolice Ptuja so na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) zaskrbljeni, saj se bolezen lahko prenese tudi na ljudi. Rejcem priporočajo, da na območjih pojavov stekline domače živali zapirajo v hleve, od države pa pričakujejo sprejetje preventivnih ukrepov zaščite proti steklini, ki se je s psov razširila tudi na mačke in pašne živali.

Na meji s Hrvaško
V zadnjih letih se je steklina v Sloveniji pojavila le v nekaj primerih na leto, letos pa so v Sloveniji zabeležili že 48 primerov, nazadnje tudi pri kobili v okolici Ptuja. Steklina se pojavlja predvsem ob meji s Hrvaško, zato domnevajo, da prihajajo okužene živali od tam.

Neozdravljiva bolezen
Steklina je neozdravljiva smrtno nevarna bolezen za živali in ljudi, zato na zbornici opozarjajo rejce, naj nemudoma prijavijo vsako nenormalno vedenje domačih živali. Po vsakem stiku z živaljo, ki kaže znake nenavadnega obnašanja, naj takoj obiščejo antirabično ambulanto, kjer preventivno cepijo ljudi, ki so bili v stiku z okuženo živaljo.

Povzročitelj bolezni je virus, ki prizadene osrednji živčni sistem, prenaša se zlasti z ugrizom, izpostavljenost bolezni pa je mogoča tudi s kontaminacijo razpokane kože ali sluznice s slino okužene živali.

Napadalne živali
Gozdna žival, okužena s steklino, izgubi plahost, sredi dneva se lahko pojavi v naselju, je napadalna, zaradi paralize okončin se težje premika (najprej se pojavi paraliza zadnjih okončin), zaradi težav pri požiranju se pretirano slini, iz ust ji visi jezik in tako naprej.

Pri domači živali posumimo na steklino, če naglo spremeni svoje vsakdanje obnašanje. Postane lahko napadalna, nemirna ali pa pretirano umirjena. Žival izgubi apetit in besno grize ali požira različne predmete, kot so les ali kamenje. Prav tako se začne pretirano sliniti, ima naježeno dlako in pojavljati se začne paraliza mišic okončin, so še sporočili iz zbornice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.