Slovenija
52030 ogledov

Opozorilo: Toča, močnejši nalivi, tako se bodo gibale nevihte

slika neurje.si
Nevihte bodo potovale v smeri proti jugu, jugovzhodu, zato se lahko pomaknejo tudi nad osrednji del države, kakor tudi nad Štajersko.

Danes in jutri bo sončno in vroče. Sredi dneva in popoldne so predvsem v severnem delu države možne nevihte, napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso), kjer so za velik del države izdali oranžni alarm. Sicer lahko predvsem v severni in osrednji Sloveniji ob nevihtah hitro narastejo manjši potoki in hudourniki..

Trenutno stanje spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi.

"Sredi dneva se bodo na jugu Avstrije razvile prve nevihte, ki bodo v popoldanskem času dosegle tudi severno polovico Slovenije. Pričakujemo lahko tudi kakšno močnejšo nevihto s sunki vetra, nalivi in ponekod tudi točo," opozarjajo.

"Zaradi večjih vrednosti konvektivne energije (CAPE) nad različnimi predeli ter ugodnega vetrovnega striženja v okolici hribov lahko na severozahodu, severu ter na Štajerskem posamezna nevihta postane močnejše narave. Pada lahko toča, prav tako pa bodo nevihte spremljali močnejši nalivi, saj bo gibanje neviht počasno," dodajajo vremenoslovci na portalu neurje.si.

Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 34, v Vipavski dolini in na Goriškem do 36 °C.

Kot so zapisali, bodo nevihte potovale v smeri proti jugu, jugovzhodu, zato se lahko pomaknejo tudi nad osrednji del države, kakor tudi nad Štajersko. Največ možnosti za razvoj močnejših pripisujeju območju, ki so ga na spodnjem zemljevidu obarvali v oranžno. 

slika | Avtor: neurje.si neurje.si

Komentarjev 2
  • bi_ba 14:16 23.avgust 2023.

    Tudi drugi bomo na vrsti.

  • Avatar Garancija
    Garancija 10:16 23.avgust 2023.

    Bogi štajerci,letos pa jih tepe narava