Slovenija
24237 ogledov

Najbolj pridni so dobili opomine

Pošta Slovenije Saša Despot Fotografija je simbolična.
Nekateri delavci Pošte Slovenije po napornem decembru dobili opomin zaradi pretiranega obsega nadur.

December že pregovorno za poštne delavce pomeni večjo obremenitev, če pa k temu prištejemo še razmere v času epidemije, ko ljudje še več nakupov opravljamo preko spleta, ta obremenitev postane nekajkratna. 

Dijana Kos iz Sindikata poštnih delavcev je za portal RTV Slo povedala, da je prejšnji mesec na površje naplavil vse pomanjkljivosti v organiaciji dela preteklega desetletja in dodala, da so v sindikatu že februarja pozivali k ukrepom glede pogojev dela v drugem valu epidemije. 

Pošta Slovenije je v lanskem letu zabeležila več kot 40-odstotno rast paketnih pošiljk, poštarji in dostavljalci so jih decembra dnevno dostavili tudi v več kot 825 tisoč gospodinjstev. 

Slovenija Pošta Slovenije: Pošiljke, tudi elektronske naprave, ponoči kar na snegu

Soočali so se tako s pomanjkanjem prostora za skladiščenje, okvarami dostavnih vozil in pomanjkanjem zaposlenih. Zagato so reševali s študenti in pogodbenimi izvajalci, a delo je bilo še vedno preobsežno. Promet s pošiljkami je v decembru presegel vsa pričakovanja, poleg tega so se tudi na Pošti Slovenije soočali z bolniškimi odsotnostmi in karantenskimi odločbami. 

V prvih dneh novega leta se po besedah sindikalistke Kosove soočajo predvsem s pritožbami nezadovljnih strank, ki niso prejele paketov, nekatere pakete še iščejo. Poleg vsega tega je poštne delavce v nekaterih enotah pričakalo še eno presenečenje: opomin zaradi pretiranega obsega nadur. Kot poudarja Kosova, so delavci glede tega v precej nezavidljivem položaju, saj če delo zavrnejo, ravnajo v nasprotju z navodili delodajalca, zdaj pa opomine dobivajo ravno zaradi tega, ker so na teden delali 52 ur ali več. 

Sindikalistka Kosova izpostavi odnos lastnika, torej države, do Pošte Slovenije. Država pričakuje poslovanje z dobičkom, ki sloni, pravi, na zniževanju stroškov. To posledično pomeni tudi zapiranje nekaterih poštnih poslovalnic, kar vedno pomeni dodatno obremenitev za pošte v bližnjih večjih krajih. 

Sindikat je tako že lani predlagal spremembo zakonodaje, ki je bila zavrnjena. Letos bodo spet predlagali vsaj spremembo kolektivne pogodbe, ki bi uredila položaj zaposlenih na pošti.

Pošta Slovenije | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 00:24 09.januar 2021.

    In puscajo noter samo po enega cloveka, ne pa dva. Samo mi ni jasno, zakaj maske, ce pa pride pred salter samo po en klient.

  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 00:22 09.januar 2021.

    In puscajo noter samo pobenega cloveka, ne pa dva. Samo ne vem, zakaj maske, ce pa je v posti samo po en klient.

  • Avatar Elizabeta Pandurovic
    avatar2019 00:18 09.januar 2021.

    Aha, ko ti dela samo ena, druga pa se seta okoli. Zunaj pa vrsta...