Slovenija
28 ogledov

Oprostili Momčila Perišića

haag sodišče tribunal reuters 230708 Žurnal24 main
Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je danes v prizivnem postopku oprostilo nekdanjega načelnika generalštaba jugoslovanske vojske Momčila Perišića

Sodnik Theodor Meron je ob tem zahteval, da se Perišića takoj izpusti iz zapora, poročajo tuje tiskovne agencije.

68-letni Perišić je bil na prvi stopnji obsojen na 27 let zapora zaradi pomoči bosanskim Srbom pri poboju in pregonu Bošnjakov v Srebrenici ter podpore topniškim in ostrostrelskim napadom na civiliste v Sarajevu ter raketnim napadom na Zagreb.

Na to sodbo se je pritožil in zahteval njen preklic, ker da je nedolžen in mu krivda ni bila dokazana brez upravičenega dvoma.

Sodniki razsodili, da ni pomagal

Sodniki so namreč razsodili, da ni bilo mogoče brez upravičenega dvoma ugotoviti, da je Perišić pomagal ali podpiral zločine vojske bosanskih Srbov in vojske samooklicane Republike Srbske krajine.

Glede Sarajeva in Srebrenice po mnenju prizivnega senata na osnovi predstavljenih dokazov ni mogoče sklepati, da je pomoč, ki jo je tedanja jugoslovanska vojska nudila vojski Republike srbske, predstavljala pomoč pri vojnih zločinih, ampak je šlo le za pomoč pri doseganju splošnih vojnih ciljev.

Čeprav je vojska Republike srbske izvajala zločine, po mnenju prizivnega senata to vendarle ni bila zločinska organizacija, ampak vojska, ki sodeluje v vojni.

Obenem tudi vloge Perišića pri pomoči jugoslovanske vojske vojski bosanskih Srbov ni moč razumeti kot sodelovanje pri zločinih, ampak kot nudenje pomoči drugi vojski pri vojskovanju.

Srbi zadovoljni

Današnja sodba je zadnja v nizu oprostilnih, ki jih je izreklo haaško sodišče. V Beogradu, kjer haaško sodišče nekateri dojemajo kot pristransko, so jo sprejeli z zadovoljstvom.

Srbski premier Dačić je oprostilno sodbo označil kot zelo pomembno za Srbijo in srbski narod v celoti, saj negira obtožbe o domnevni agresiji jugoslovanske vojske na BiH in Hrvaško. "To je končno ena dobra novica iz Haaga," je dejal.

Podobno je izpostavil glavni Perišićev odvetnik v Haagu Novak Lukić - da je sodba pomembna, ker razbija predsodke o neposredni vpletenosti Jugoslavije in njenega tedanjega vodstva v vojno v BiH v smislu kazenske odgovornosti.

V BiH različni odzivi

V BiH je oprostilna sodba po pričakovanju naletela na različne odzive, piše hrvaška tiskovna agencija Hina. Svojci Bošnjakov, ubitih v vojni v BiH, in Bošnjaki, ki so bili v vojni ranjeni, so jo ostro obsodili. V Republiki srbski so jo po drugi strani pozdravili in izrazili upanje, da se odnos celotne mednarodne skupnosti do vojne v BiH končno spreminja.

Bošnjaški član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je ocenil, da gre za "epidemijo oprostilnih sodb generalov, ki so bili sprva obsojeni na več desetletne zaporne kazni", oprostilno sodbo pa je označil za neresno. "Če mednarodno sodišče v Haagu ne ve, kdo je Momčilo Perišić, to zelo dobro vedo prebivalci Sarajeva, Srebrenice in drugih delov BiH," je dodal.

Komentarjev 9
  • privat 07:45 04.marec 2013.

    pa bih sodišče ga ni še preganjalo...naj ga hrvati zaprejo za 20 let pa bosanci za 40 let..pa bo videl kaj pomeni biti četnik...

  • Žurnalček 00:48 02.marec 2013.

    General gos. Ante Gotovina je v slučaju Oluja polnoma nedolžen, oziroma nekriv očitanih mu dejanj, od strani Srbov , ki se želijo na ta naćin nekomu maščevati , obenem pa opravićiti svojo potiskanje nedolžnih Srbov iz Krajine v zbeg, da ...prikaži veča bi oni bili bolj varni in varno izvlačenje ratne tehnike -jebala vas ratna tehnika- pokrito z civili. Krivi pa so za stanje in zloćine po 7.8 1995 general Markić , dvakrat bolj pa gen. Čermak. Če bi kaj čital moje komentarje , bi moral vedeti , da sem bil zraven in zraven sem bil tudi 1990 leta z idiotom Mladićem !

  • Ivica Milenković 22:14 28.februar 2013.

    zurnalcek jst sm srb in ne bom tih ce ne ves kaj se je v vojni use dogajal pol bodi tiho pametnjakovic en a gotovina je nedolzen clovek samo to mi povej !?