Slovenija
16 ogledov

"Optimizem je ključnega pomena"

Slovenija 20.03.2013 Roman Jakic, 15 izredna seja DZ, na kateri so poslanci odlo Saša Despot
Slavnostni govornik minister Jakič je na spominski slovesnosti ob 71. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona poudaril nujnost enotnosti Slovencev ter več optimizma, kakršen je krasil narodnoosvobodilni boj.

"Tu sredi spokojnih pohorskih gozdov so borke in borci Pohorskega bataljona pokazali vso svojo neuklonljivost s ciljem, da bi našo domovino osvobodili okupatorja in preprečili nadaljnje teptanje slovenstva," je poudaril minister za obrambo Roman Jakič in dodal, da so žrtvovali svoja življenja v boju za to, da bodo svobodo v polnosti doživeli vsaj prihodnji rodovi. Kot je dejal, je bilo to njihovo veliko nesebično dejanje, ki si tudi danes zasluži vse naše spoštovanje in občudovanje.

Minister je dejal, da je slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj kljub hudim posledicam previharil vse viharje in dosegel svoje cilje. Ohranjena je bila narodova samobitnost in zagotovljena je bila njegova prihodnost, ki je v začetku 90. let prejšnjega stoletja po njegovih besedah prinesla tudi zgodovinsko priložnost, da Slovenci stopimo na samostojno pot.

Poudaril pomen optimizma

Ob tem je Jakič dodal, da se tudi v samostojni Sloveniji, enakovredni članici Evropske unije, Nata in drugih najpomembnejših mednarodnih povezav, soočamo z mnogimi izzivi. Ob vsakem od njih pa se nam ponuja možnost, da gledamo nanj s pozitivnega, optimističnega vidika ali da se zgolj malodušno predamo toku dogodkov.

"Pri odločitvi za aktiven oboroženi odpor v drugi svetovni vojni je bil optimizem ključnega pomena. Borke in borci slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja so verjeli v vrednote, na katerih je temeljil njihov boj, zato se niso ozirali na strah. Še več, prezirali so ga, kajti v njihovem uporu nacifašističnemu nasilju ter najbolj grobemu teptanju slovenstva ni bilo prostora za trepet, temveč le za srčnost in pogum," je dejal minister.

Tudi zato je Jakič izrazil prepričanje, da lahko iz spomina na optimizem, ki je navdajal borke in borce slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja, črpamo moč za sledenje našim ciljem tudi takrat, ko se ti zdijo in tudi v resnici so težko dosegljivi.

Na slovesnosti tudi drugi visoki predstavniki

Današnje slovesnosti so se poleg okoli tisoč ostalih pohodnikov udeležili še nekateri visoki predstavniki slovenskega političnega življenja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Janko Veber, ministri, poslanci in državni svetniki, načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, predstavniki Zveze združenj borcev ter nekateri župani.

Komentarjev 5
  • dragec 11:39 05.januar 2014.

    Po službeni dolžnosti je govoril o partizanih (verjetno mu je nekdo napisal govor). prisoten na partizanski fešti je bil še barbika in še par sto nezadovoljnih vojakov .

  • Oxxo 09:48 05.januar 2014.

    Tisti, ki takega človeka posedi v fotelj ministra za obrambo NIMA NOBENEGA OBČUTKA!Globoko upam, da bom na prihodnjih volitvah lahko volil še koga drugega in ne imel na listu samo opcijo med slabim (PS&koalicija;) in še slabšim (SDS).

  • jezero 09:17 05.januar 2014.

    Slovenci se bodo morali navaditi, da jim bodo pamet solili lopovi. Večja prireditev, večji lopov. Drugih ni.Po naši ulici pa se ti lopovi vozili ne bodo, pravijo sosedje.