Slovenija
28 ogledov

"Organi imajo dovolj možnosti za ukrepanje"

Vinko Gorenak Saša Despot
Notranji minister Gorenak je zapisal, da ga hitrost odziva organov pregona pri ukrepanju v primeru pozivov k nasilju ne prepričuje v zadostni meri.

"Tudi zato prav to zahtevam od njih, pa naj to razumejo kot politični pritisk ali pa ne," je na svoji spletni strani zapisal minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, ker je, kot pravi, zaskrbljen, saj smo zadnje dni spet priča pozivom k nasilju nad posameznimi politiki in drugimi javno izpostavljenimi ljudmi.

Organi imajo dovolj možnosti za ukrepanje

Dodaja, da ve, da se bodo v svetu sodobnih elektronskih komunikacij in drugih oblik komuniciranja "vedno našli taki in drugačni posamezniki, ki bodo na tak ali drugačen način anonimno izražali take nizkotne in nečloveške nagibe". Toda organi odkrivanja in pregona imajo na voljo dovolj zakonskih možnosti, da reagirajo hitro in učinkovito, je prepričan minister.

Ne ve pa, je še zapisal, ali se tega zavedajo v dovolj veliki meri. Sam od njih to zahteva. Meni namreč, da je odkrivanje in pregon kaznivih dejanj, tudi tistih z grožnjami z nasiljem, ena najpomembnejših nalog vsakega policista, kriminalista in tožilca. "Samo njihovo hitro, zakonito in učinkovito ukrepanje lahko prepreči ponavljanje neprijetne in nezaželene zgodovine," meni Gorenak in pri tem omenja uboj Ivana Krambergerja.

Javna in jasna obsodba nasilja je pomembna

Podobno ravnanje pa pričakuje tudi od vseh tistih institucij, ki v zvezi s tem lahko karkoli storijo. Tudi če nimajo izvršilnih zakonskih pooblastil za ukrepanje, je njihova javna in jasna obsodba nasilja še kako pomembna, je zaključil Gorenak.

V četrtek so mediji sicer poročali, da je policija že izsledila avtorja sporočila, s katerim je ta prek portala e-uprave grozil premierju Janezu Janši in njegovi ženi Urški. Policija podrobnosti zaradi nadaljnjih postopkov ne razkriva.

Komentarjev 26
  • bojovi 22:50 17.avgust 2012.

    Ne to j JJ-jev stil delovanja, se še spomniš, ko je SDS padala podpora, potem je sodiče dobilo neznan dokument ki so Zokija okrivili, na koncuse je izkazalo da dokument je bil bla bla. Kako čudno ko spet pada podpora ...prikaži več SDS in spet raste podpora PS, JJ je bogi. Jaz sem vedel da bo tako in jaz tem grožnajm na portalu ne verjamem niti za 1%. Pač JJ mora spet podporo dobiti ljudstva in pač hinavec kot hinavec podtika in laže.

  • bojovi 22:47 17.avgust 2012.

    Ne razkriva zaradi tega ker so našli še enega Majerja, drugače povedano oseba NE obstaja.

  • ghz891 18:09 17.avgust 2012.

    Saj zdaj te tudi lahko nadzira samo potrebujejo sodni nalog za to :) Prek interneta (IP (če je dovolj neumen da ne uporablja anonimnih proksijev, ampak tudi tisto bi se dalo v principu dokazati z korelacijo prometa - problem se ...prikaži več sicer lahko pojavi če gostitelj proksija podatkov ne hrani ali jih prepiše), internetni operater) pa sploh ni velik problem nekoga izsledit, bolj je mogoče problem dokazat da je nek internetni storilec (ki ne uporablja resničnih podatkov, če jih potem verjetno ne predstavlja velike grožnje) določena oseba. Če sodišče nebi imelo nič s tem bi imela izvršilna oblast veliko (pre)več moči. Večina recimo internetnih pogovorov ni nekam hudo resnih v vsakem primeru... Drugače pa v vsakem primeru predstavljajo veliko veliko večjo grožnjo tisti ki ne grozijo in le izvršijo, teh se pa verjetno z nobenim nadzorom nebi dalo odkrit...