Slovenija
28 ogledov

Bralci: Državna proslava je razdvajala Slovence

Državna proslava na Kongresnem trgu. Boštjan Tacol
Petkova državna proslava je razdvajala Slovence, menijo bralci zurnala24.si, ki so odgovarjali na spletno anketno vprašanje.

Da je proslava združevala Slovence, je menilo 29 odstotkov bralcev. 71 odstotkov pa jih je bilo prepričanih, da je proslava razdvajala prebivalce države, ki je pred 21 leti postala neodvisna in samostojna. V anketi je sodelovalo 299 bralcev.

Kot smo že poročali, so proslavo zaznamovale razprave o praporščakih – katere veteranske in domoljubne organizacije naj sodelujejo na njej, različna stališča pa so bila izražena tudi na sami proslavi. Medtem ko je predsednik Türk obsodil delitve, so bili organizatorji proslave drugačnega mnenja.

Povezovalec prireditve, igralec Jernej Kuntner, je namreč poudaril, da ne smemo žaliti spomina na žrtve vojne za samostojno Slovenijo "s simboli, ki jih je nosil agresor".

To je med drugim sprožilo protestni odhod ljubljanskega podžupana Aleša Čerina s proslave.

V Pozitivni Sloveniji zaradi vsebine državne proslave ob dnevu državnosti pričakujejo opravičilo vsem državljanom. Erjavec: Takšni govori neprimerni.

"Rdeča zvezda na proslavi nima kaj delati"

V SDS so odločitev glede vabljenih na proslavo podpirali, saj da je prav, da pristojni zagotovijo dostojno praznovanje dneva državnosti s podobo, kot je bila na proslavi leta 1991.

V NSi o tej temi, kot so dejali, niso razpravljali, so se pa pred dnevi oglasili v strankinem podmladku, kjer so poudarili, da "rdeča zvezda na proslavi ob dnevu državnosti nima kaj delati".

Komentarjev 7
  • mike2 22:22 26.junij 2012.

    Spet ena svinjarija vladajoče klike in njenega predsednika!Sramota!

  • dragec 09:42 26.junij 2012.

    Spet ti franček. spet "lupaš gluposti". Kaj, tvoj ati je bil "partizan z napako"?

  • timslum 23:53 25.junij 2012.

    Dokler pa so nas razdruževale proslave s komunističnimi simboči pa je bilo vse v redu, a ne?