Slovenija
4651 ogledov

Ormož: s tem je otroka pripeljal v vrtec

Moped in prikolica Policija
Otrok je bil v doma zvarjenem priklopniku celo zaščiten pred vremenskimi vplivi. Pred čim drugim najbrž ne.

Policisti so zjutraj opravljali nadzor nad prevozom otrok. Pred enim od vrtcev na območju Ormoža so naleteli na 47-letnega voznika mopeda, na katerega je imel priklopljen lahki priklopnik domače izdelave, v njem pa je peljal otroka. 

Policisti so vozniku prepovedali nadaljnjo vožnjo in mu izdali plačilni nalog zaradi kršitev določil ZPrCP.

otroški sedež, avtosedež | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Kot poudarjajo policisti, je namen poostrenega nadzora vpliv na povečanje uporabe varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov (avtosedeži) pri prevozih otrok ter s tem vplivati na zmanjšanje negativnih posledic prometnih nesreč.

Glede pravilne uporabe varnostnega pasu in zadrževalnih sistemov pri otrocih na policisti izpostavljajo, da gre za zelo pomemben dejavnik varne vožnje, ki vpliva na zmanjšanje posledic prometnih nesreč, predvsem iz naslednjih razlogov:

- pripeti vozniki in potniki v vozilu v primeru trka ostanejo na svojem sedežu;

- varnostni pas oziroma zadrževalni sistem ob čelnem trku zmanjšuje gibanje telesa naprej in tako preprečuje trk z notranjostjo vozila;

- varnostni pas oziroma zadrževalni sistem prevzame velik del energije in jo porazdeli na različne dele telesa, kar učinkovito zmanjša posledice trka na posamezen del telesa;

- v kombinaciji z zračno blazino ter drugimi elementi pasivne varnosti (naslonjalo za glavo, ergonomski sedeži, karoserija vozila) varnostni pas zagotavlja vozniku in potnikom učinkovito zaščito.

Na e-skiro le s čelado in po dovoljeni površini

Prav tako želijo vplivati na spoštovanje predpisov glede voznikov lahkih motornih vozil, saj je - kot ugotavljajo policisti - uporaba e-skirojev v zadnjih letih v porastu in se s povečanjem deleža tovrstnih udeležencev v cestnem prometu povečuje tudi s tem povezana prometno-varnostna problematika.

Policisti pravijo: "Voznikom lahkih motornih vozil pa sporočamo, da so kot udeleženci v cestnem prometu do dopolnjenega 18. leta dolžni med vožnjo uporabljali ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado, da uporabljajo ustrezne prometne površine, da prilagodijo hitrost svoje vožnje in da upoštevajo cestno-prometne predpise."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Ender3 23:57 06.september 2023.

    Namesto nagrado za inovacijo mu prilepijo kazen..Butale !

  • atamama 15:21 06.september 2023.

    Kot je videti iz fotografije je ''spretni samouk'' naredil prevozno sredstvo, da je lahko otroka sploh pripeljal. Škoda da niso pokazali še fotografij, koliko se jih je pripeljalo z električnimi vozili, ki jih je ''subvencioniral'' ta človek, ker on sam ...prikaži več si ga najbrž ne bo mogel privoščiti. Lahko pa si mislim, predpisi so predpisi samo za ene bolj za ene manj strogi. Ali kot je pokojni tvorec ustave dejal...''udri siromaka'' ...''in obrni se stran pri veljaku''... Škoda da RTV ne predvaja ponovno