Slovenija
27 ogledov

Orožje se seli v DZ

Ljubica Jelu%C5%A1i%C4%8D Žurnal24 main
MORS je do danes prejel tri uradne zahteve glede dostopa do dokumentov o orožju iz časa osamosvajanja. Vladne stranke zahtevajo nujno sejo odbora, na kateri bi pretresali orožarske posle.

Na Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (MORS) sta se doslej obrnili dve medijski hiši, ki v treh zahtevkih želita odpravo stopnje tajnosti z dokumentov, ki naj bi govorili o sporni trgovini z orožjem. Strokovne službe ministrstva zahteve obravnavajo, odločitev pa bodo sprejeli znotraj rokov, pravijo na Morsu. Ministrstvo sicer pojasnjuje, da ministrica Ljubica Jelušič ni sodelovala v nobenem postopku umika stopenj tajnosti z dokumentov, ki jih hrani DZ, prav tako tudi "ni odločala o tem in nikomur ni dajala nikakršnih obljub".

S tem so se na ministrstvu odzvali na izjave informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki je v torek dejala, da se je z nekdanjim državnim sekretarjem na Morsu dogovorila, da bi z dela dokumentov lahko umaknili stopnjo tajnosti. Po odhodu državnega sekretarja pa naj ministrica ne bi izpolnila te obljube.

Kot pravijo na ministrstvu, gre za kopije dokumentov, ki so jih za svoje delo od Morsa v preteklosti pridobile različne komisije DZ, sedaj pa jih hranijo v svojih arhivih. Glede originalnih dokumentov, ki jih hranijo na Morsu, pa je po njihovih navedbah informacijski pooblaščenec kot drugostopenjski organ že januarja 2009 odločil, da so ti dokumenti del arhivskega gradiva, "s katerim pa je pristojen razpolagati zgolj Arhiv RS".

Želijo razjasniti
SD, LDS, Zares in DeSUS so zahtevali sklic nujne seje odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, na kateri naj bi razjasnili ponavljajoče se očitke o "vpletenosti vidnih slovenskih političnih funkcionarjev v trgovino z orožjem od osamosvojitve Slovenije naprej". Pri tem predlagatelji sklepajo, da je pri tako imenovani trgovini z orožjem prišlo do oškodovanja državnega proračuna in več različnih kaznivih dejanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.