Slovenija
23 ogledov

Orožje varujejo "malomarneži"

"Kot kaže, so spet začeli varovati poligon, čeprav so bili po ministričinih bese Žurnal24 main
G7. Spet varujejo skladišče orožja.

 

Povezano z bombaši
  Bombni napad pred klubom Million v Kranju je bil izveden z ukradenim orožjem iz Povhove jame. Preiskava napada je pripeljala tudi do tatov orožja. Na koprskem sodišču so marca začeli soditi Mateju Oleniku, Zlatanu Lazareviču, Mariu Dekanoviću in Stijepanu Slijepčeviću. Sodišče bo sodbo izreklo predvidoma julija letos. Pomoč. Olenik naj bi po bombnem napadu v Kranju storilcema tudi pomagal pobegniti. Ma. K.

Družba G7, ki je "spregledala" vlom v skladišče orožja Povhova jama, to skladišče znova varuje. Ministrstvo za obrambo je pogodbo z njo zaradi kraje orožja prekinilo maja lani, že februarja pa je z istim podjetjem spet podpisalo pogodbo o varovanju. Po pojasnilih ministrstva je bil G7 najugodnejši ponudnik na javnem razpisu.

 

"Skrajno malomarni"
"V delo podjetja, ki je varovalo poligon 208 v Povhovi jami pri Pivki, ne zaupamo več," je junija lani izjavila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Po njenem mnenju je družba popolnoma odpovedala in objekt varovala skrajno malomarno. Pogodbo so zato s trimesečnim odpovednim rokom prekinili 26. maja lani. Toda 11. februarja so z G7 podpisali novo pogodbo o protivlomnem varovanju lastnine in premoženja. Kot so pojasnili na ministrstvu, so sistem posodobili: G7 o obhodnem varovanju zdaj vsak mesec poroča naročniku, na poligonu 208 pa je nameščen registrator, ki zapiše vsak odhod varnostnikov.

Večina orožja uničenega
Na ministrstvu so dejali še, da so bila neeksplodirana ubojna sredstva in pehotno strelivo iz začasnega skladišča 208 pretežno uničena.

Spomnimo: konec maja lani je bilo ministrstvo za obrambo obveščeno o vlomu v skladišče. Jelušičeva je takrat dejala, da varnostna služba vloma ni zaznala. Zaradi pomanjkljivih evidenc ni bilo mogoče ugotoviti, ali je bilo 57 ročnih bomb in 12 kosov drugega orožja res ukradenih ali uničenih brez zapisov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.