Slovenija
21384 ogledov

Osebne izkaznice kmalu tudi ''v oblaku''?

osebna izkaznica Žurnal24 main
Na čipu bo naložena fotografija imetnika in dva prstna odtisa.

Iz Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so sporočili, da v Evropskem parlamentu in svetu trenutno potekajo usklajevanja glede predloga uredbe o okrepitvi varnosti osebnih izkaznic. Uredba, ki še ni sprejeta, predvideva obvezno izdajo osebnih izkaznic na obrazcih, ki glede na svoj format ustrezajo standardom strojno berljivih potovalnih dokumentov. Temu kriteriju slovenske osebne izkaznice že ustrezajo. Kaj pa bo novega? 

Čip s fotografijo in prstnim odtisom  

''Vse osebne izkaznice, ki se bodo izdajale z veljavnostjo, daljšo od 12 mesecev, bodo morale biti biometrične. Vključevati bodo morale pomnilniški medij (čip), na katerem bosta fotografija (podoba obraza imetnika izkaznice) in dva prstna odtisa, zapisana v interoperabilni digitalni obliki. Zajem prstnih odtisov se ne bo izvajal za otroke, mlajše od 12 let, in osebe, pri katerih je jemanje prstnih odtisov fizično nemogoče,'' so povedali na MNZ.  

Dodali so še, da bodo osebne izkaznice z enoletno veljavnostjo izdali, če odvzem prstnih odtisov ne bo mogoč, zgolj začasno. Identična ureditev v Sloveniji že velja ob izdaji potnih listin in bo lahko ustrezno preslikana na izdajo osebnih izkaznic.  

Kaj pa zdravstvena kartica? 

zdravstvena kartica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na Ministrstvu za javno upravo (MJU) so nam povedali, da je trenutna usmeritev taka, da se eID izda na pametni kartici (s čipom) in ''v oblaku''. ''Kasneje pa se lahko izda tudi na drugih tehnologijah in sredstvih, ko bodo na voljo in zrele za uporabo v bodočnosti. Pametna kartica je sredstvo, ki je primerno tudi za potrebe kartice ZZZS, saj je šla priprava zakona v smer združitve izdajanja elektronske identifikacije in identifikacije za potrebe ZZZS na isti pametni kartici.'' 

Trenutno ni dokončne odločitve ali bo elektronska identifikacija izdana skupaj oziroma v povezavi s kartico ZZZS, prav tako še ni odločitve ali bo izdana na osebni izkaznici.

Ministrstvo za javno upravo 

Na MJU so povedali, da so imeli usmeritev, da se pripravijo na izdajo skupaj s kartico ZZZS. Šlo naj bi za odločitev, ki jo bo potrebno dokončno sprejeti na najvišji politični ravni, predvsem med ministrstvi MJU, MZ, MNZ in ZZZS. Izdajanje dodatne ločene pametne kartice v smislu sedanje usmeritve (v povezavi s kartico ZZZS), bi bilo manj smiselno tako z ekonomskega kot tudi uporabniškega vidika. ''Odločitev o tem, kot rečeno še ni narejena in bo predmet odločanja nove vlade oziroma ustreznih ministrstev,'' so dodali. 

eID bo na voljo vsem 

''Koncept priprave zakonodaje je, da elektronsko identifikacijo dobi najširša skupina prebivalcev, kar bi jim omogočalo varno in zanesljivo izkazovanje svoje istovetnosti pri elektronskem poslovanju. Usmeritev priprave zakonodaje je bila, da jo lahko pridobi vsak državljan, poleg tega pa tudi druge osebe (npr. tujec, ki ima volilno pravico po zakonu, ki ureja lokalne volitve ter tujec, ki je zavezanec za davek po zakonu, ki ureja davčni postopek ter tujec, ki ima pravico do obveznega zdravstvenega zavarovanja po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju),'' so še sporočili iz MJU.  

Kdaj bo uredba sprejeta, še ni znano 

Na MNZ predvidevajo, da bo uredba začela veljati 20. dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije, uporabljati pa naj bi se začela 24 mesecev po začetku veljavnosti. Kdaj bo uredba, ki je glede na svojo naravo v celoti zavezujoča in se neposredno uporablja v vseh državah članicah, dejansko sprejeta, trenutno ni znano. Komisija bo morala k uredbi sprejeti tudi dodatne tehnične specifikacije, ki se bodo nanašale na varnostne elemente, pomnilniški medij ter zajete biometrične podatke o podobi obraza in prstnih odtisih.  

''Glede nadomestitve trenutno veljavnih osebnih izkaznic z novimi pojasnjujemo, da predlog uredbe v trenutnem besedilu določa, da bodo stare osebne izkaznice na obrazcih, kot se izdajajo v Republiki Sloveniji, prenehale veljati najkasneje 10 let po pričetku uporabe uredbe, z izjemo osebnih izkaznic, ki se izdajajo starejšim posameznikom s trajno veljavnostjo.'' Dodajajo, da v zvezi s slednjim uredba še ni poenotena. 

Komentarjev 16
  • Jana Bejba 13:08 02.december 2018.

    Oprostite, vsi pristojni v parlamentu.. Nekaj mi razjasnite.. Razumem, da se tehnologija razvija naprej, samo močno se zatika pri povzročanju odpadkov, kar se tiče karkoli od elektronike, ki moraš to oddati posebej, kot je komunala v lastnem slovenskem kraju. Si ...prikaži več samo predstavljam, da nisi naredil nič za zmanjševanje te elektronskih odpadkov, ki je izredno nevarna za okolje/zdravje človeka. Če bi bil svet vse okrog samo od tehnologije...

  • puys 16:45 29.november 2018.

    Ne dam prstnih odtisov, to je za kriminalce.

  • iliana 14:58 29.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite ===============>>>>>> www.WebJob33.Com