Slovenija
1780 ogledov

Osebni dokument, a le nad zneskom tisoč evrov

Položnica za RTV-prispevek Gregor Prebil
Na poštah po novem pri plačilu preko UPN z gotovino zahtevajo osebni dokument in kraj rojstva. Pri Združenju bank Slovenije pojasnjujejo, da nova evropska uredba, na katero se pri Pošti sklicujejo, predvideva izjeme. To recimo pomeni, da nova praksa ni potrebna za plačila do tisoč evrov.

Včeraj smo pisali, da je potrebno za plačilo preko univerzalnega plačilnega naloga UPN z gotovino po novem na pošti predložiti osebni dokument in sporočiti datum rojstva, zaradi česar so mnogi v vrsti čakali dlje kot običajno. 

PREBERITE ŠE: 

Na Pošti Slovenije so nam pojasnili, da je razlog za spremembo uredba evropskega parlamenta in sveta o informacijah, ki je v veljavo stopila 26. junija, a očitno jo razumejo bolj rigorozno od drugih ponudnikov plačilnih storitev. 

Uredba sicer določa pravila o informacijah o plačnikih in prejemnikih plačil, ki spremljajo prenose sredstev, v vsaki valuti, za namene preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja pranja denarja in financiranje terorizma.

Predvidene so izjeme

Na Združenju bank Slovenije namreč pojasnjujejo, da je osebni dokument res potrebno predložiti, a hkrati, da uredba predvideva izjeme. "S ponedeljkom je pričela veljati Uredba (EU) 2015/847 o informacijah, ki spremljajo prenose sredstev, in razveljavitvi Uredbe (ES) št. 1781/2006," so pojasnili pri ZBS.

položnica nusz | Avtor: bralka bralka
"Uredba določa pravila o informacijah o plačnikih in prejemnikih plačil, ki spremljajo prenose sredstev, v vsaki valuti, za namene preprečevanja, odkrivanja in preiskovanja pranja denarja in financiranja terorizma, kadar ima vsaj eden od ponudnikov plačilnih storitev, udeležen v prenosu sredstev, sedež v Uniji. Ponudnik plačilnih storitev plačnika mora zagotoviti, da prenose sredstev spremljajo nekatere informacije o plačniku."

A, kot dodajajo, se lahko država članica odloči, da te uredbe ne uporablja za prenose sredstev na svojem ozemlju na plačilnem računu prejemnika plačila, s katerega je mogoče plačevati izključno dobavo blaga ali storitev pod določenimi pogoji. 

V NLB po starem

"Nova uredba vsebinsko glede identifikacije plačnika pri plačilu z gotovino do 1.000 evrov ne prinaša sprememb," poudarjajo pri ZBS. "Slovenske banke in hranilnice so letos podale pobudo o nadaljnjem uveljavljanju odstopanja (izjema) od uredbe pri plačilih z gotovino do 1.000 evrov, kot je bilo v veljavi skladno s staro Uredbo 1781/2006."

Dodajajo, da je bil navedeni koncept izjeme s strani predstavnikov Združenja bank Slovenije predstavljen na sestanku s predstavniki urada za preprečevanje denarja pri ministrstvu za finance marca letos, na katerem je bilo ugotovljeno, da bo z novo uredbo omogočena nadaljnja uporaba izjeme za plačila do 1.000 evrov na obrazcu UPN z OCR vrstico in na obrazcu UPN QR, saj je smiselno, da še naprej velja obstoječi koncept izjeme.

Poudarjajo, da pri Združenju bank Slovenije ne razpolagajo z informacijami o poslovni praksi posameznih bank in hranilnic, če je katera od članic Združenja z datumom veljavnosti nove uredbe spremenila svojo poslovno politiko. Kot smo že zapisali včeraj, sprememb pri NLB z uveljavitvijo uredbe ni. Na odgovore drugih bank pa še čakamo. 

Kaj pa trgovci?

Plačilo položnic je mogoče izvesti tudi pri nekaterih trgovcih, npr. pri Tušu ali Mercatorju. "V Mercatorju izvajamo tudi storitve plačevanja položnic v štirih trgovinah kot pogodbena pošta, in v teh trgovinah se mora vplačnik ob plačilu položnic izkazati z osebnim dokumentom, v skladu z zahtevo BS in ZBS, kot to velja na Pošti Slovenije," pojasnjuje Tanja Durin iz Mercatorja.

V večini Mercatorjevih trgovin pa je možno pri blagajnah tudi plačevanje položnic prek Abanke. "V teh primerih veljajo splošna določila banke, objavljena na spletu in dostopna na prodajnih mestih)," razlaga Durinova. Ta med drugim določajo, da znesek plačila posamezne položnice ne sme presegati 500 EUR in tudi, da bo banka izvršila plačilne transakcije v skladu z enolično identifikacijsko oznako prejemnika plačila, ki jo je posredniku predložil uporabnik, ne bo pa preverjala ostalih podatkov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 19:56 11.julij 2017.

    budale so pač budale, banana republic

  • primoz.g 19:56 28.junij 2017.

    pa kaj novinarji ok sorry, delate paniko, to bo sam nad 1000 eur oz. 999, osebno pa serjeejo pokazat če hočem komu položit na njegov račun 20 eur že zdej.

  • fotobopi 18:25 28.junij 2017.

    A to je nova oblika blaznosti? To, da jaz plača položnico za 30 EUR za točno določeno osebo elektriko, je po novem dejanje, ki vodi v terorizem?Milim, da naj se naši birokrati najprej naučijo brat brati Uredbo, pol ...prikaži več pa naj terorizirajo ljudstvo.Ob takih manirah bodo res proizvedli teroriste..Vaš tenorist Modri Kerl.