Slovenija
97 ogledov

Osebni podatki prelahko dostopni

Nataša Pirc Musar (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Objava sodne odredbe za hišno preiskavo pri Zmagu Jelinčiču znova kaže na pomanjkljivo zavarovanje osebnih podatkov v sodnih in predsodnih postopkih, pravi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Musarjeva zato poziva pravosodne organe, naj bodo bolj skrbni pri ravnanju z osebnimi podatki posameznikov: "Slabo zavarovanje osebnih podatkov, ki ne zagotavlja niti predpisane sledljivosti o tem, kdo od zaposlenih jih je obdeloval, niti kateremu uporabniku, kdaj in za kakšen namen so bili izročeni, v fazi ugotavljanja kršitve in kršitelja varstva osebnih podatkov posameznika bistveno oteži učinkovitost dela pooblaščenca."

Sodno odredbo, o kateri govori Pirc Musarjeva, si lahko ogledate na tej povezavi.

 

Spreminjajoči se standardi
Po njenem se standardi dopustnega spreminjajo iz dneva v dan in meje med zasebno ter javno sfero življenja padajo. Meni, da bi bilo nujno povečanje nadzora nad obdelavo osebnih podatkov pri izvoru − državnem organu, ki je dokument ustvaril.

Zato znova predlaga, naj se dokumenti sodišča, ki so vročeni strankam neposredno ali prek zahteve za vpogled v sodni spis, označijo z vnaprej pripravljenim vodnim ali drugačnim žigom.

Iz tega bi bilo razvidno, kateremu od udeležencev postopka je bil dokument namenjen in datum izdaje dokumenta, poleg tega pa bi bilo tudi lažje ugotoviti, kateri od udeležencev postopka je prekršil dolžno varovanje osebnih podatkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.