Slovenija
20888 ogledov

Osebni zdravnik naj bi neprimerno pregledal dijakinjo

Stetoskop Shutterstock
K zdravniku je prišla po opravičilo, ta pa je opravil pregled, med katerim ji je brez opozorila slekel hlače.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru poteka sojenje zdravniku, ki je obtožen kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Dogodek se je zgodil septembra 2016, ko je takrat 16-letna dijakinja prišla na pregled k zdravniku, ker je potrebovala opravičilo za športno vzgojo. 

V ordinaciji se je, po poročanju časnika Večer, dijakinja najprej morala sleči do pasu. Zdravnik je s stetoskopom poslušal srce, nato pa se s krožnimi gibi začel dotikati njenih dojk, kar je razumela kot pregled bezgavk. Za tem pa ji je zdravnik brez opozorila odpel gumb na hlačah in ji jih s spodnjicami vred slekel do kolen. Po tem, ko jo je prijel za kolk in v predel nad sramno kostjo, ji je naročil, naj se obrne na trebuh, česar pa ni želela storiti. 

Kot še poroča Večer, je zdravnik dekle nato obrnil na trebuh sam, jo prijel za stegna, ji začel razmikati sramne ustnice in pritiskati na spolovilo. Pri tem na rokah ni nosil rokavic. Ker se ji je vse skupaj zdelo zelo čudno, se je zlagala, da jo boli, na kar je zdravnik odnehal. Dejal naj bi ji, da se ji je bolj posvetil, ker je bila zadnja pacientka. 

Obrnila se je tudi na zastopnico pacientovih pravic

Dekle se je o čudnem pregledu zaupalo prijateljici in se po njenem nasvetu obrnila na svetovalnico TOM, kjer so ji svetovali, naj se obrne na zastopnico pacientovih pravic, kar je tudi storila. Zastopnica pacientovih pravic je o dogodku obvestila zdravstveni dom in dosegla, da so izvedli mediacijo.

Zdravstveni dom proti zdravniku ni ukrepal. Direktor doma je za Večer pojasnil, da zdravniku krivda ni bila dokazana in da je zdravnik dal odpoved, ker je pridobil koncesijo v drugi občini. Z mediacijo sta bila po njegovih besedah zadovoljna tako oče pacientke kot pacientka, kar je na sojenju potrdil tudi oče. Je pa oče na sojenju dodal, da mu hči do mediacije ni opisala podrobnosti dogodka.  

Zdravnik: Pregled je bil opravljen skladno z doktrino

V sodni preiskavi je zdravnik zanikal kakršenkoli spolni delikt. Pri pacientki naj bi zaradi suma infekcijske mononukleoze opravil palpatorni pregled površinskih bezgavk, ki ga je opravil skladno z doktrino, piše Večer. Izvedenec za družinsko medicino je v mnenju zapisal, da pri pregledu površinskih bezgavk ni potrebno dotikanje spolovila in da je to nedopustno brez privoljenja pacientke in uporabe rokavic. Izvedenec je dejal, da pri mladoletni pacientki pri pregledovanju pazdušnih bezgavk pretipanje dojk načeloma ni potrebno, razen če obstaja medicinska indikacija in če pacientka prosi za tak pregled. Opozoril je tudi na dejstvo, da pri pregledu ni bila prisotna medicinska sestra in da iz kartoteke ne izhaja, da je bil opravljen palpatorni pregled bezgavk. 

Odvetnik obtoženega je za Večer izjavil, da ni nobenega materialnega dokaza za to, kar trdi tožilstvo, in da je bilo postopanje v skladu s pravili stroke. Dodal je, da je oškodovanka neprijetni pregled napačno razumela. Izrazil je prepričanje, da se je dijakinja na policijo zatekla zaradi zahtevka za odškodnino. 

Sojenje se nadaljuje.

Komentarjev 36
  • Žurnalček 14:10 25.julij 2018.

    Pripelje vnukinja babico k dohtrju . Stopita v ordinacijo , dohtar takoj reče ta mala sleči se , ona pa začne jeclati , nisem jaz , ampak sem babico prpeljala . A tako , ajde babo vsedi se . Kaj je novega ?

  • alen04 09:14 24.julij 2018.

    Ma kaka zastopnica pravic pacientov, ma kako sodišče neki, halooo!!!??? Takega gnusa se razbije do konca, prasca oreng zlamat, NIKOLIIII VEČ nebi kaj takega poskusil!!!!! Pizda gnusna, gnoj debilen!!!!

  • mirko86 22:54 23.julij 2018.

    Je že, morda glede na to, kaj je prebral iz leksikona posumil na kaj resnega. Očitno pa je že vedel, da se marsikaj skriva v gatah, no ja, pardon, v hlačkah.