Slovenija
162 ogledov

Osebno dopolnilno delo: V enem letu najverjetneje ne bomo pokrili niti stroškov sprememb

Gobe Reuters
Že po podatkih prvih osmih mesecev od uveljavitve nove politike osebnega dopolnilnega dela je jasno, da napovedanega izplena v prvem letu ne bo.

Lani poleti, ko je bilo v register izvajalcev osebnega dopolnilnega dela prijavljenih okoli 9.000 ljudi, od tega sicer le tretjina aktivnih, je ministrica za delo Anja Kopač Mrak omenjala, da bi jih bilo po spremembi določil že čez leto dni lahko "še enkrat toliko".

A kot kažejo podatki Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je od januarja, ko so spremembe stopile v veljavo, do 29. oktobra delo priglasilo le 5.457 oseb. Nato pa se je 271 oseb iz seznama še izbrisalo.

Do zdaj vplačana le četrtina porabljenega

 

Valerija Ažman z Ajpesa je izpostavila, da se je največ oseb vpisalo na seznam v mesecu juniju, saj se je takrat končalo prehodno obdobje in so morale tudi osebe, ki so že opravljale osebno dopolnilno delo, to ponovno priglasiti.

Takrat je bilo mogoče zaznati tudi porast števila prodanih vrednostni, s katerimi fizična oseba s plačilom devetih evrov pridobi en dan pokojninske dobe. Do 27. avgusta so tako posamezniki za svoje čistilke, varuške, inštruktorje... na upravnih enotah vplačali 7368 vrednotnic oziroma preračunano 66.312 evrov. To pa je le okoli četrtina zneska - 250.000 evrov - predvidenega za vse spremembe informacijskega sistema, ki so ga prinesle spremembe.

Vrednotnice  | Avtor: Furs/Žurnal24 Furs/Žurnal24

Od drugih oblik dela, recimo na podlagi avtorske pogodbe ali podjemne pogodbe, se osebno dopolnilno delo razlikuje tudi v tem, da je dovoljeno z njim v pol leta zaslužiti največ 2.974 evrov oziroma največ tri povprečne mesečne plače. Za prekoročitev predvidenega zaslužka grozi osebam tudi izbris iz evidence.

V Finančni upravi, ki je zadolžena za spremljanje področja osebnega dopolnilnega dela in nadzor nad pravilnostjo izpolnjevanja davčnih obveznosti, pa pravijo, da zaenkrat žal še ne vodijo statističnih podatkov, ki bi se nanašali zgolj in samo na področje nadzora osebnega dopolnilnega dela.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:04 03.november 2015.

    Tele vrednostnice se slišijo super ampak v praksi so pa preveč omejene tako na področjih na katerih lahko delaš kot tudi pri prispevkih in maksimalnem zaslužku. To je tak pač da če je kriza pa če maš srečo enmu spucaš ...prikaži več stanovanje pa za cel dan dela dobiš par evrčkov. Da bi pa zdej to reševal socialni problem (kot ga recimo študentski servis kjer lahko delaš praktično bilokatero delo in ni nekih hudih omejitev) pa to ni. Študentsko delo spremenite tako da ga bodo lahko vsi dlje časa nezaposleni / trajno nezaposleni opravljal pa bo.

  • watcher 11:18 03.november 2015.

    No, da ne bomo samo to vlado obrekovali... kaj pa so prejšnje vlade kaj boljšega naredile? Vse se sučejo okrog problemov kot mačka okoli vrele kaše.

  • Ferluci 07:31 03.november 2015.

    Lep in poučen primer SAMO ENE izmed številnih neumnosti cmerarjeve vlade. Sprememba informacijskega sistema za četrt milijona - vsak, ki ima 5 minut časa jih nategne. Bravo, lepi cmeravi fantje in dekleta!