Slovenija
453 ogledov

Osem tisoč evrov globe zaradi napačnega odlaganja smeti

smetnjaki Jaka Dimc
Ljubljansko podjetje je zaradi napačnega odlaganja smeti dobilo astronomski račun, okrog osem tisoč evrov, smo izvedeli neuradno.

Na mestnem inšpektoratu Mestne občine Ljubljana pravijo, da je bila najvišja izrečena globa pet tisoč evrov, a menda lahko dodatno zaračunajo še odvoz odpadkov. Če bi šlo za neizpolnjevanje obveznosti (26. člen) in nespoštovanje prepovedi (27. člen) pa bi lahko izrekli tudi več glob po pet tisoč evrov naenkrat. Na inšpektoratu sicer opozarjajo, da je najvišja zagrožena globa za srednjo ali veliko gospodarsko družbo celo 40 tisoč evrov. 

Najpogosteje problem okolica podzemnih zabojnikov

"Najpogostejši razlog za izrek globe je onesnaženje okolice podzemnih zabojnikov. Prav zaradi tega so bile izrečene najvišje globe pri pravnih osebah," so pojasnili na inšpektoratu. "Lokacije so izbrane glede na prijave občanov, ugotovitve policije, izvajalca javne službe podjetja Snaga d.o.o. Izvajajo pa se tudi pregledi naključno izbranih lokacij," dodajajo na inšpektoratu, kjer pravijo, da zakon o prekrških predvideva sankciji izrek globe ali opomina, pod določenimi pogoji pa je dopuščen tudi izrek opozorila.

Več glob podjetjem kot fizičnim osebam

Letos so na podlagi 27. člena Odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov uvedli 77 prekrškovnih postopkov zoper pravne osebe, njihove odgovorne osebe ter samostojne podjetnike ter 36 prekrškovnih postopkov zoper fizične osebe. Za pravno osebo globa znaša globa od 1500 do 5000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe od 300 do 500 evrov, za fizično osebo pa od 200 do 800 evrov, so pojasnili na inšpektoratu. 

V letu 2016 je bil uveden tudi en prekrškovni postopek zaradi nevključitve v sistem zbiranja odpadkov. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • ac-dc 16:37 25.november 2016.

    Tudi jaz ločujem ...papir in kovino. Kovance dam etui, papirnate pa zložim v prostor za bankovce.

  • kapibara 13:05 25.november 2016.

    Ni potrebno predvidevat.. naš blok (LJ) je že plačal škodo- kolektivno VSI.. :-(

  • KOJAK 11:21 25.november 2016.

    Skippy ne vem kje živiš, ampak Snaga v Ljubljani ne vsipa vsega skupaj. Pač smeti so ratale biznis in je metanje denarja stran, če vsipaš to kar nekdo že loči, skupaj.