Slovenija
3168 ogledov

Osnutek poročila: Nabave zaščitne opreme neučinkovite

Respiratorne maske N95 Epa Respiratorne maske N95
V osnutku poročila računskega sodišča nabave zaščitne opreme ocenjene kot neučinkovite.

V osnutku revizijskega poročila računskega sodišča o nakupih zaščitne opreme je po poročanju časnika Delo navedeno, da nabave niso bile učinkovite, ni pa nihče izpostavljen kot posebej problematičen. Po oceni računskega sodišča ni bil vzpostavljen učinkovit sistem ocenjevanja potreb po nujno potrebni opremi.

Po poročanju časnika je v dokumentu, ki so ga pred dnevi poslali revidirancem, popisano ravnanje vseh deležnikov pri nabavi zaščitne opreme v prvem valu epidemije covida-19, skupna ugotovitev pa je, da ravnanje vlade ni bilo učinkovito.

Tomaž Vesel Slovenija Vesel o tem, kako uničujoče je poročilo glede nabave mask

Revizorji so preverjali učinkovitost nabav, pri čemer so po navedbah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela upoštevali dejstvo, da so nakupi potekali v res izrednih okoliščinah. Kot je po poročanju Dela razvidno iz dokumenta, je računsko sodišče med drugim ugotovilo, da se je vlada Janeza Janše ob nastopu mandata 13. marca znašla ob praznih skladiščih, vlada Marjana Šarca pa do odhoda ni pripravila ustreznih podlag za nujne nakupe.

"Izvedba ocenjevanja potreb ni bila učinkovita"

"Izvedba ocenjevanja potreb po opremi tudi zato ni bila učinkovita," so navedli v osnutku. Kot so pojasnili, podlage niso omogočale učinkovitega ravnanja revidirancev pri izvajanju ocenjevanja potreb, saj ni bilo vnaprej povsem nedvoumno jasno, kdo je pristojen za določitev vrste potreb, kdo in kako zbira podatke o zalogah opreme ter kdo in kako naj ocenjuje količinske potrebe po določenih vrstah opreme.

Koronavirus - respiratorji | Avtor: SB Celje Koronavirus - respiratorji SB Celje

Prav tako po njihovih ugotovitvah ni bilo vnaprej povsem jasno, kdo določi metodologijo za določanje potrebnih količin opreme, ki jo je treba dodatno nabaviti. "Nekateri revidiranci so zato ocenjevali potrebe, ne da bi bile njihove naloge vnaprej nedvoumno določene in so posamezne postopke izvajali večinoma neorganizirano, nesistematično in neenotno," še povzema Delo.

Končno revizijsko poročilo bi utegnilo biti po Veselovih napovedih objavljeno februarja.

Počivalšek: Obtožbe so bile izmišljene in neutemeljene

Zdravko Počivalšek | Avtor: Tamino Petelinšek/STA Tamino Petelinšek/STA
Se je pa že danes na objavo osnutka odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Veseli me, da se bo ta zgodba o nabavi zaščitne medicinske opreme počasi le zaključila in razčistila. Sedaj je že povsem jasno, da so bile obtožbe o masovni korupciji izmišljene in neutemljene. Tako poročilo KPK kot osnutek poročila Računskega sodišča govorita o veliki sistemski zmedi in njuna priporočila bodo zelo pomembna za oblikovanje bolj učinkovitega sistema za naprej," je v izjavi za medije dejal minister. Kot je povedal z vsemi organi, ki preiskujejo zgodbo, korektno sodelujejo in si prizadevajo, da bi dokončno razčistili stvari. 

Počivalšek je poudaril, da "smo delali korektno in pošteno in smo imeli en sam cilj: zdravstvenemu sistemu zagotoviti opremo takoj". Navkljub vsem težavam je dobava opreme uspela. "Zato sem zelo razočaran nad opozicijo, s katero smo v prejšni vladi dobro sodelovali, grdo so namreč zlorabili zgodbo zaradi njihove ambicije po zrušitvi vlade. Veseli pa me, da so se izkazale za prazne vse grožnje, da me bo poročilo računskega sodišča osebno obremenilo in s tem zlomilo tudi SMC. SMC ostaja trden stabilen faktor v naši družbi," je zagotovil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Janez 14:45 07.januar 2021.

    Zgleda, da je Počivalšek grdo zlorabil poročilo, ki še ne bi smelo biti objavljeno. Razen tega pa je izpostavil samo tisto kar njemu paše, kar pa je zanj neugodno pa je tiho. Baraba ena-Počivalšek!

  • tomaz33 16:12 06.januar 2021.

    Na čelu ti piše da si lopov zato spizdi gnoj lopovski

  • Friderik1950 15:35 06.januar 2021.

    Poročilo je deal. Ko pa se proda policiji v preiskavo, se glede na to, kdo nadzoruje policijo, krog zaključi. Ostajajo jasno da dogodki, kot so nabava povsem neuporabnih mask, pri tem pa je Počivalšek minister za tehnologijo in razvoj, povsem ...prikaži večm zgrešen nakup aparature, glede na to, da je Jelka, zadolžena za nakupe profesor fizike, aparati pa so v bistvo ena sama fizika( agregatna stanja plinov, procesni računalnik, robotska gibanja itd), čudno dodeljevanje odgovornosti nabave med ministerstvi it