Slovenija
28 ogledov

Ostal bo brez imunitete

Gregor Virant na volišču Boštjan Tacol
Sodišče bo Gregorja Viranta obvestilo, da zoper njega vodijo postopek.

Predsednika parlamenta Gregorja Viranta v kazenskem postopku, ki zoper njega poteka zaradi domnevne razžalitve Draga Kosa, ne bo ščitila poslanska imuniteta. Virant se je namreč konec novembra, natanko en mesec, preden je bil imenovan za poslanca, na višje sodišče pritožil zaradi enomesečne pogojne zaporne kazni, ki mu jo je ljubljansko sodišče naložilo dobra dva meseca prej.

Obvestilo o postopku

Preden bo višje sodišče njegovo pritožbo sploh začelo obravnavati, pa bodo Viranta kot šefa poslancev obvestili, da zoper njega kot poslanca vodijo nepravnomočno zaključen postopek. “V dosedanjem postopku se obdolženi Virant še ni skliceval na poslansko imuniteto, zato je sodišče o postopku dolžno obvestiti predsednika državnega zbora (DZ),” pojasnjujejo višji sodniki.

Ni potrebe po imuniteti

Pristojnih v DZ ni za zdaj nihče vprašal, ali dovolijo nadaljevanje kazenskega postopka proti Virantu oziroma ali mu bodo namesto tega priznali imuniteto. Po mnenju nekaterih kazenskih pravnikov pa sodišču sploh ni več treba v parlamentu preverjati, ali imajo dovoljenje za nadaljevanje postopka. “Vprašanje, ali se bo neki poslanec skliceval na imuniteto, mora tožilstvo razčistiti že na začetku postopka. Institut imunitete ne more učinkovati za nazaj,” ocenjujejo pravniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.