Slovenija
4 ogledov

Ostala brez štipendije

Koliko dijakov in študentov bo po novih pogojih ostalo brez državnih štipendij, Žurnal24 main
Ena od študentk nam je povedala, da je zaradi otroškega dodatka ostala brez štipendije, saj se enostarševska družina, iz katere prihaja, po novem ne obravnava več kot posebna kategorija.
"Večina znancev je letos cenzus za pridobitev državne štipendije presegla zaradi otroškega dodatka," je povedala obupana študentka, ki je tudi sama prvič ostala brez štipendije. “Po novem se namreč tudi enostarševska družina, iz katere prihajam, ne upošteva več kot posebna kategorija," je še potožila.

Dobijo tisti, ki imajo vse

Zakon o štipendiranju, ki je v veljavi od prvega septembra, med dohodke družinskih članov po novem šteje tudi otroški dodatek.

Poleg tega se po novem v primeru enoroditeljskih družin, družin z invalidnimi čani in vlagateljev brez staršev za izračun dohodka na družinskega člana ne prištevajo več dodatni čani. "Štipendijo pa dobijo otroci iz dobro situiranih družin in katerih starši zasebniki so vešči računovodskih izkazov, tako da s prikazano minimalno plačo cenzusa ne presežejo," je še dodala študentka.

Križ z otroškim dodatkom
Na centru za socialno delo (CSD) v Kranju ji svetujejo pritožbo, toda težko je pričakovati, da bo kaj dosegla. "Drugega ne moremo svetovati," je dejala Nada Novak, vodja oddelka za družinske prejemke. Novakova pri tem opaža, da je precej odločb negativnih.

"Nerodno je, da se med dohodke šteje tudi otroški dodatek, vse pritožbe pošljemo na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ), tako da so seznanjeni s tem problemom," je še dejala.

Po njenih besedah je sektor za družino že dal okrožnico, da bi se družine lahko odpovedale dodatku, toda učinek bi bil viden šele prihodnje leto. MDDSZ bo izvedlo analizo, ali je letos v primerjavi z lani dejansko manj pozitivno rešenih vlog.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.