Slovenija
20 ogledov

Ostala je brez zavarovanja

Zdravstvena kartica Boštjan Tacol
Zavarovanje. Bivši prejemniki državnih pokojnin ga morate po novem urediti pri ZZZS.

Državne pokojnine. Bralko, ki nas je poklicala, je patronažna sestra opozorila, da ni več zdravstveno zavarovana. Bila je namreč prejemnica državne pokojnine, ki ji jo je izplačeval Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), z uvedbo nove zakonodaje pa ji je bila ta pravica odvzeta.

"Z ukinitvijo pravice do državne pokojnine se avtomatično izgubi tudi pravica do obveznega zdravstvenega zavarovanja iz tega naslova, zato si mora bralka zdravstveno zavarovanje urediti drugače, vendar je to v pristojnosti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in Zpiz na to ne more vplivati," so nam potrdili na Zpizu.

Poglejte dopise ZZZS

"ZZZS spremlja urejenost zavarovanj in osebe, ki zavarovanja nimajo urejenega dlje časa, z dopisi poziva k njegovi ureditvi. Prijavo v zavarovanje je skladno z zakonodajo dolžan izvesti zavezanec za prijavo, ki je v večini primerov pravna oseba ali ustanova, v nekaterih primerih pa tudi oseba sama," so nam povedali na ZZZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.