Slovenija
52 ogledov

Ostale le drobtinice

Na direktorskih stolčkih podjetja Novoles Prima, ki naj bi nadaljevalo proizvodn Žurnal24 main
Novoles. Nadaljevali bodo s podjetjem Prima. Obupani delavci še dober mesec brez denarja.
Kako do pomoči?
Na zavod in center. Delavci, ki želijo prejeti enkratno socialno pomoč od občine, se morajo, kot nam je povedal Alojz Knafelj, župan Občine Straža, najprej oglasiti na Centru za socialno delo (CSD) Novo mesto. “Pomoč v višini 150 evrov naj bi dobili čim prej, zato smo spremenili pravilnik, tako da bomo omilili dneve čakanja na nadomestilo, ki jim pripada na zavodu za zaposlovanje,” je dejal Knafelj. Kar zadeva enkratno ali tudi redno socialno pomoč, ki bi ju lahko dobili od CSD, pa je Alojz Simončič, direktor novomeškega CSD, povedal, da je pogoj zanjo prijava na zavodu za zaposlovanje.

Straža. Stečaj Novolesa, uradno objavljen včeraj, je bil za 510 zaposlenih, kot pravi Mitja Bukovec, predsednik Novolesovega sindikata, šok. “Stiske so velike, saj niso dobili februarske, polovice marčevske in majske plače, pa regresa ...” je navajal Bukovec.

Na robu obupa

V novomeškem humanitarnem centru smo zjutraj naključno naleteli na enega izmed Novolesovih delavcev, ki je tja prišel po pomoč, nasvet. “Hudo je biti cele mesece brez denarja. Od svoje Občine Žužemberk sem sicer dobil 150 evrov, a sem jih takoj dal hčeri, ki študira v Ljubljani. Zdaj bomo morali mesec in pol čakati na nadomestilo z zavoda za zaposlovanje, ne morem si predstavljati, kako bomo do takrat preživeli,” nam je povedal.

V zadnjih dveh dneh je obiskal 15 podjetij, da bi dobil delo, a kaže, da ne bo nič. “Vse, kar si želim, je, da bi spet lahko delal in imel dohodek,” je dodal.

Novoles Prima, d. o. o.

V času, ko sta Novoles vodila Sergej Murgelj in Robert Štumpf – zadnjih 13 tednov – je podjetje Novoles Primara, glede na dostopne podatke 29. marca letos, ustanovilo podjetje Novoles Prima, d. o. o. To je po podatkih Ajpesa v stoodstotni lasti Novolesa, njegova direktorja oziroma zastopnika pa sta Murgelj in Štumpf.

12-odstotno brezposelnost je Občini Straža prinesel stečaj Novolesa; pred tem je bila šestodstotna.

Med delavci je slišati, da gre za slamnato podjetje, s katerim bodo poželi ostanke Novolesa, ter da sta si omenjena že do zdaj v velikih zneskih izplačevala nagrade za svetovanja in podobno. “To so natolcevanja, midva sva v teh treh mesecih dobila samo eno plačo in pol, tako kot vsi zaposleni,” je na vprašanje, koliko držijo navedbe delavcev, zatrdil Murgelj. Glede podjetja Novoles Prima pa je povedal, da gre za infrastrukturni nastavek, namenjen potencialnemu vlagatelju. “Z njim bomo obudili zdravo jedro proizvodnje in od sto do 120 delovnih mest. Najina funkcija v Primi ne bo plačljiva, delala bova še od dva do tri mesece do vnovične vzpostavitve proizvodnje, nato pa bova zadevo prepustila stečajni upraviteljici (Romani Kruhar Puc, op. n.),” je pojasnil Murgelj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.