Slovenija
27938 ogledov

Ostali so pred vrati: Mladim čez noč obrnili hrbet

Ljubljana 12.02.10 informativni dan na fakultetah, srednjesolci, FF, predavalnic Žurnal24
Univerza v Ljubljani je bila prisiljena spremeniti pogoje za vpis na fakultete za dijake poklicnih šol.

Univerza v Ljubljani je letos spremenila pogoje za vpis na več študijskih programov glede na smer predhodne izobrazbe. Sprememba se nanaša na dijake iz poklicnih srednjih šol, ki se želijo vpisati na univerzitetni študij. Ob poklicni maturi morajo opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Različni univerzitetni programi zahtevajo takšen izpit iz različnih predmetov.

"Dijaki so naenkrat postavljeni pred zaprta vrata fakultet"

Čeprav dijaki in dijakinje poklicnih šol izpolnjujejo pogoje za vpis na univerzitetni študij, se s spremembo posameznim dijakom in dijakinjam s srednjih strokovnih šol zapira pot na določene smeri študija. 

"Ti dijaki so v situaciji, ki jo lahko opišemo kot stisko. Vpisali so se na določeno strokovno šolo s pričakovanjem, kako se bodo karierno selili po vertikali, naenkrat pa so postavljeni pred dejstvo, da so jim vrata zaprta. Starši so v stiskah, tudi to vemo, referati so v stiski, ker ne vedo, kako naj odgovorijo, kaj naj svetujejo," pravi Ksenija Vidmar Horvat, prorektorica za študijske in študentske zadeve Univerze v Ljubljani. Pri tem poudarja, da za nastali problem ni odgovorna Univerza v Ljubljani. 

Nekaj primerov: Gozdarski tehnik se je še prejšnje študijsko leto z izpolnjenimi pogoji lahko vpisal na pet fakultet, zdaj lahko študira na treh fakultetah ob tem pa nima več možnosti vpisati študija geologije ali geodezije, kar je bilo lani še možno. Veterinarski tehnik se po novem ne more več vpisati na Pedagoško fakulteto, ekonomski tehnik pa se ne more več vpisati na Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo ali na Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo. 

Univerza: V to nas je prisili NAKVIS

Spremenjeni vpisni pogoji za dijake poklicnih šol namreč trenutno veljajo le za Univerzo Ljubljana. Na Univerzi Ljubljana poudarjajo, da so bili v to prisiljeni s strani Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), ki je akreditacijo Univerze v Ljubljani (UL) pogojevala s spremembo vpisnih pogojev. 

 "Z uveljavitvijo nove interpretacije vpisnih pogojev je letos prvič v zgodovini samostojne Slovenije nastalo stanje, ko se bodo dijaki in dijakinje na slovenske javne univerze vpisovali pod različnimi vpisnimi pogoji zaradi različnih zahtev NAKVIS-a do posameznih javnih univerz," poudarjajo na Univerzi Ljubljana. 

Pogoji ne veljajo enotno za vso Slovenijo

"Naša predvidevanja so, da teh dijakov in dijakinj ne bo veliko, ampak tukaj ne gre za število, gre za načelo pravičnosti. Vsak dijak ali dijakinja, ki ostane pred vrati univerze zaradi spremenjenih pogojev, ki ne veljajo enotno za vso Slovenijo, je za nas izgubljen študent ali študentka in v resnici nismo opravili svojega poslanstva," pravi Vidmar Horvat. "Smo v kontaktu s srednjimi šolami, ki jih prosimo, da nas sproti obveščajo, kje zaznavajo težave, ker dejansko ne vemo, kje se bodo pokazali največji problemi."

Igor Papič | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS
Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki ga vodi Igor Papič, so pozvali, da ukrepa in po zgledu vladnega ukrepa o povečanju števila vpisnih mest, odpravi krivično stanje za posamezne dijake in dijakinje. 

 

Vendar pa z ministrstva sporočajo le, da je razlog za spremembo dosledno upoštevanje 38. člena Zakona o visokem šolstvu (ZViS), "ki določa, da se na študij po univerzitetnem študijskem programu na posameznem strokovnem področju […] lahko vpiše tudi, kdor je opravil poklicno maturo po ustreznem programu za pridobitev srednje strokovne izobrazbe z istega strokovnega področja ter izpit iz enega od predmetov mature." Za to dosledno upoštevanje določil 38. člena ZViS se je zavzela Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS) na pobudo predstavnikov Državne komisije za splošno maturo, še dodajajo na ministrstvu. 

Spremenjena interpretacija zakona

Gre za spremembo interpretacije 38. člena Zakona o visokem šolstvu, ki se nanaša na prehod iz srednjih strokovnih šol v univerzitetne študijske programe, kjer se pričakuje večje zagotavljanje vertikalne povezanosti univerzitetnega študija s srednješolsko izobrazbo kandidata. To pomeni, da se posamezni dijaki iz srednjih strokovnih šol ne bodo mogli vpisati na želeni univerzitetni program, ker programa z vidika vsebine nista na istem oziroma povezanem področju.

"Nismo si mogli privoščiti, da bi ostali brez akreditacije"

Medtem vodstvo UL poudarja, da je takšno razumevanje 38. člena Zakona o visokem šolstvu, ki govori o prehajanju med srednjo šolo in univerzitetnim študijem, neprimerno in diskriminatorno, vendar je NAKVIS vztrajal pri svoji ozki in novi razlagi zakona. "Na Univerzi v Ljubljani zaradi svojih številnih mednarodnih sporazumov, mednarodnih akreditacij in skupnih študijskih programov s tujimi univerzami ter nenazadnje zaradi našega članstva v eni najboljših evropskih univerzitetnih mrež EUTOPIA, nismo smeli tvegati, da bi nam NAKVIS podelil le začasno akreditacijo, saj bi s tem ogrozili študij in delo  naših študentov in študentk, pedagogov in raziskovalcev in raziskovalk v teh mednarodnih asociacijah - da o škodi v domačem in mednarodnem ugledu sploh ne govorimo."

To pravi ministrstvo

Pristojno ministrstvo smo večkrat prosili za komentar glede nastalega stanja. "NAKVIS bi moral pri spremembi vpisnih pogojev zagotoviti daljše prehodno obdobje, da bi se lahko dijakinje in dijaki lahko pravočasno pripravili na spremembe." O tem, da bi kakor koli ukrepali, ni bilo govora. 

Komentarjev 58
  • Kmodri 14:30 19.februar 2023.

    Bolonjski študij je kar nekaj! Cilj kapitala je, da rabi mlade, upogljive, brez vretečarje,da izdela poslušne po svoji podobi. Misliti z lastno glavo je nezaželeno z vidika kapitala, sovraži ljudi, ki razmišljajo s svojo glavo in kritizirajo kapitaliste oz. delodajalca. ...prikaži več Strah jih je pokončnih ljudi, z izdelano osebnostjo. To pa je srednja generacije, ki prepoznala izkoriščevalske metode delodajalcev, ki se imajo za boga!

  • Majazmaja 14:06 17.februar 2023.

    Sicer je že precej let od moje splošne mature ... A je bilo dejansko tako, da se je nekdo s poklicno maturo lahko vpisal npr. na anglistiko, arheologijo, farmacijo? Resno?!

  • expost 13:15 17.februar 2023.

    Ključno vprašanje, ko berem vse te komentarje: zakaj vsaj javne fakultete ne vrnejo nazaj sprejemnih izpitov? Mar jim je res bolj pomembna kvantiteta (in 'glavarina') pred kvaliteto? Še vedno sem mnenja, da čisto vsak pa tudi ni ravno 'material' za ...prikaži več študenta, kaj šele diplomanta. Če se mularija išče - naj odloži vpis na faks za leto ali dve in če sem v tem času ne najde... dela je povsod dovolj.