Slovenija
24 ogledov

Ostanite doma in pokličite zdravnika!

ošpice Profimedias
Po tem, ko je na pediatrični kliniki v Ljubjani zbolela medicinska sestra, so obravnavali 500 oseb. Novega primera ošpic niso zaznali.

Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poziva osebe, pri katerih bi se pojavili znaki, podobni ošpicam, naj ostanejo doma in se najprej po telefonu posvetujejo s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih. S tem želijo preprečiti nadaljnje širjenje ošpic.

 

Na nacionalnem inštitutu navajajo, da so ošpice zelo nalezljive in se virus še do dveh ur zadržuje v zaprtem prostoru. Zato je pomembno, da je zdravstvena služba na sprejem takega bolnika pripravljena, saj se na ta način lahko prepreči nadaljnje širjenje okužbe.

Medicinska sestra delala v sprejemni ambulanti

V petek so namreč pri medicinski sestri na pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljani potrdili okužbo z ošpicami. Preden je zbolela, je med 2. in 4. marcem delala v sprejemni ambulanti pediatrične klinike.

Zato je Nacionalni inštitut za javno zdravje takoj začel z epidemiološko preiskavo, v okviru katere so morali identificirati otroke, njihove svojce in osebje, ki so bili v stiku z bolnico.

V okviru epidemiološke preiskave, ki še vedno poteka, je bilo do zdaj obravnavanih okoli 500 oseb. Če so ugotovili, da otrok ali odrasel, ki je bil v stiku z medicinsko sestro, ni bil cepljen ali ni prejel dveh odmerkov cepiva, so jim svetovali cepljenje. Pri nekaterih posebej ogroženih pa je potrebna tudi zaščita z imunoglobulini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.