Slovenija
65 ogledov

Oster odziv Jandranke Kosor na Pahorjevo poslanico

Nasmejana Kosorjeva in Pahor ob podpisu sporazuma. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Borut Pahor dramatizira, je dejala hrvaška poslanka in nekdanja presednica vlade Jadranka Kosor. Hrvaški premier Milanović Cerarju predlagal srečanje, Cerar ga je že sprejel.

Hrvaška poslanka in nekdanja premierka Jadranke Kosor našemu predsedniku in nekdanjemu kolegu Borutu Pahorju najprej očita to, da v poslanici ni omenil, kdo je kriv za neuspeh arbitražnega postopka, oziroma, da je za to kriva slovenska stran.

"Glede na to, da je Borut Pahor na položaju predsednika Slovenije, mi je razumljivo, da zaradi notranjepolitičnih potreb ne omenja dejstva, da so prav oni vzrok propada arbitraže, kar je velik problem. Ni povedal ene same besede glede tega in se sprašujem, kako bi bilo, če bi hrvaška stran storila enako. Prepričana sem, da bi se odzval zelo ostro, ker ga kot takšnega tudi poznam," je izjavila Kosorjeva za hrvaški novičarski tportal.hr.

Tudi Kosorjeva si je po številnih delovnih obveznostih vzela čas za sprostitev.  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main




Kosorjeva se strinja s Pahorjevo oceno, da so odnosi med državama na razpotju, ob tem pa dodaja: "Nihče ne more prisiliti Hrvaške, naj gre po razriti poti, za katero upravičeno domneva, da je minirana in da ne vodi nikamor."

 Edina rešitev je Meddržavno sodišče v Haagu.

"Malo je znano, da je Hrvaška hotela na to sodišče od samega začetka, a je Slovenija vztrajno zavračala in nas izsiljevala z vstopom v EU. Medtem so se razmere spremenile," je dejala bivša predsednica hrvaške vlade, ki je s Pahorjem leta 2009 podpisala arbitražni sporazum in s tem dosegla umik slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU.

Slovenija naj prizna krivdo

Kosorjeva meni, da so Pahorjeve besede o sprožitvi "procesa negativne spirale z nepredvidljivimi in neželenimi posledicami ne le za dvostranske odnose, temveč za mir in stabilnost v tem delu Evrope", dramatične in ostre. Ob tem je dodala, da članici EU in zaveznici v Natu zagotovo ne moreta biti v vojni: "Izgubili smo zaupanje, ki smo ga trudoma gradili. Edini izhod je v slovenskem priznanju krivde za tisto, kar se je zgodilo, ter skupna pot na Meddržavno sodišče," je še povedala Kosorjeva.

Slovenci so šli v Bruslju vsem na živce

"Nove grožnje z blokadami kažejo, da se v Sloveniji marsikdo ni naučil, kaj je to evropsko obnašanje. Ne morejo nam groziti," je bila ostra Kosorjeva, ki je dodala, da so Slovenci z izsiljevanjem Hrvaške na poti v EU "šli vsem v Bruslju na živce".

Milanović Cerarja povabil na srečanje

Hrvaški premier Zoran Milanović je danes poslal pismo slovenskemu premierju Miru Cerarju, v katerem ga je obvestil o dejavnostih hrvaške vlade in sabora "potem, ko je bilo javno objavljeno protipravno in neetično delovanje bivše slovenske agentke in sodnika v arbitražnem postopku", so sporočili iz Banskih dvorov.

Milanović je predsedniku slovenske vlade predlagal srečanje, na katerem bi "obravnavali prihodnje skupne korake pri predstavitvi skupnega dvostranskega problema pred ustreznim mednarodnim forumom". Milanovič je srečanje pripravljen organizirati na Hrvaškem ali se odpraviti v Slovenijo, so še sporočili iz Zagreba. 

Cerar se bo povabilu odzval

Premier Miro Cerar je hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću že sporočil, da "arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama."


Cerar je ob tem napovedal, da se bo odzval na Milanovićevo povabilo na pogovor. Vendar, kot je zapisal, ne zato, da bi - kot v svojem današnjem pismu navaja hrvaški premier - razpravljala o bodočih skupnih korakih v predložitvi našega bilateralnega problema pred ustrezen mednarodni forum:"To smo namreč že storili," je zapisal Cerar. 

Ob tem je Milanoviča spomnil, da je z njim poskušal - žal neuspešno - govoriti, še preden so hrvaški državni organi sprejeli vrsto enostranskih odločitev v tej zadevi.

Tudi v tej luči Cerar hrvaškemu kolegu sporoča, da bo vesel srečanja bodisi na Hrvaškem, v Sloveniji ali kje drugje, da mu bo lahko osebno predstavil stališča Slovenije. Ob tem pa predlaga, da se s sestaneta nemudoma po tistem, ko bo arbitražni tribunal odločil o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Hi5 16:16 03.avgust 2015.

    Folk. Dejte že enkrat spoznat, da nismo prijateljska država Hrvaški. Vsaka prijazna beseda, gesta ali dejanje napram njim je samo njim v korist, ker pri njih je EDINA logika in temu sledeče dejanje, da zahebejo Slovence, da jih izkoristijo kjer ...prikaži več se le da, seveda njihovim interesom na mlin. Tako da pozabite na prijaznost. Prijaznost napram njim ne da je nepotrebna ampak je za nas na dolgi rok škodljiva. Tako je in nikakor drugače.

  • Hi5 16:13 03.avgust 2015.

    Je sivka dobila priložnost, da lahko spet nekaj pove. Do sedaj je pa ni bilo nikjer. Se je skrivala pod kamni, revca od Jadranke. Še lastni HDZjevci je ne šljivijo. Tako da to kar ona pove in kar prenašajo je itak bez veze.

  • gornik 19:19 02.avgust 2015.

    In to pošteno , če bi imel pirhe.