Slovenija
112 ogledov

Ostra izjava ZZB NOB: Dogodek pred Hudo jamo ni vzbudil samo našega ogorčenja

Huda Jama, Barbara rov, povojni poboji Žurnal24 main
ZZB NOB se je na ponedeljkovo pietetno slovestnost pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame odzvala z ostro izjavo.

Slovenija je začela pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov, je ocenil predsednik republike Borut Pahor, ki se je v ponedeljek udeležil pietetne slovesnosti pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame v Spominski park Dobrava.

Prav omenjena pietetna slovestnost in začetek prenosa posmrtnih ostankov, ki naj bi bil pomemben korak k spravi, pa sta razburila Zvezo združenj borcev NOB, ki je danes v sporočili za javnost navedla, da je dogodek pred Hudo jamo vzbudil njihovo ogorčenje. "Častiti ustaše, jih imenovati junake, jim polagati vence je žalitev našega boja za svobodo, je žalitev vseh borcev proti fašizmu in nacizmu, je ne nazadnje tudi žalitev naših zaveznikov v drugi svetovni vojni. Naša dolžnost je, da o tem obvestimo tudi vse zavezniške veteranske organizacije," navajajo v izjavi, pod katero je podpisan Tit Turnšek, predsednik ZZB NOB.

Po njihovem menju se je tako imenovana "sprava" sprevrgla v širjenje sovraštva. Laži in potvarjanje zgodovine pa gradijo med nami zidove.

"ZZB je že večkrat poudarila, da je treba vse mrtve ne glede na to, kako in zakaj so umrli, spoštljivo pokopati. Vsakdo ima pravico do groba in imena na njem. Iz prekopa delati politične spektakle pa je podlo dejanje. Je netenje sovražnosti," so izpostavili in dodali še, da je po njihovem mnenju vznemirljivo nevarna prisotnost visokih osebnosti države in vlade, ki vzbujajo vtis popolnega strinjanja z dejanji belogardistov in tako imenovanih domobrancev.

Komentarjev 135
  • Damjan Štrucl-Hrnčič 13:08 11.oktober 2016.

    "ZZB je že večkrat poudarila, da je treba vse mrtve ne glede na to, kako in zakaj so umrli, spoštljivo pokopati. Vsakdo ima pravico do groba in imena na njem. "Tisoče mrtvih in prekopanih iz Hude jame v drugo ...prikaži več grobnico nikoli ne bo imelo na grobu imena. Če bi jim kdo sploh lahko dal imena na njihovem grobu, bi jim to lahko mogoče dala ravno ZZB. ZZB navaja na svojih straneh kateri partizanski odredi, so izvršili poboje, žal pa se ZZB, ne potrudi, da bi sama poiskala imena, ki bi jih zapisali na grobu. Torej ZZB zapiše da ima vsak pravico do groba in imena na njem, a imena ima ZZB, teh pa očitno ne da ali pa kar je še huje, imena, dokumente, vse so uničili, zažgali in vrgli stran. Jih je pekla vest, podobno kot naciste?

  • Ferluci 08:45 11.oktober 2016.

    ..oziroma obsodilo vsaj enega titofilskega zločinca za kriminalno pobijanje tisočev ljudi po vojni, sprave ne more biti in je ne bo!

  • Ferluci 08:40 11.oktober 2016.

    Kakšno združenje borcev? Titofilski zločinci, ki jim gre v nos, da bi jih razkrinkali. Dejstvo je, da so vsi pobiti nedolžni in to zaradi tega, ker jim niso sodili, tisti, ki so jih pobijali, pa zločinci. Dokler ne bo ...prikaži večbo obsodbe zločincev, do pomiritve in razdvojenosti naroda ne more priti. Konec!