Slovenija
19337 ogledov

Po četrtkovem soočenju: Zahtevajo, da šef RTV odleti

RTV SLO RTV Slovenija
Burni odzivi po zadnjem soočenju parlamentarnih strank na RTVS.

Na TVS so v četrtek ob iztekajoči kampanji pred državnozborskimi volitvami pripravili zadnje soočenje parlamentarnih strank. Oddajo, ki jo je vodil Igor Pirkovič, so zaznamovali besedni dvoboji in predčasni odhodi. Pred koncem je televizijski studio zaradi nestrinjanja z načinom vodenja zapustilo šest od 12 predstavnikov strank, in sicer predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, koordinator Levice Luka Mesec, predsednica SD Tanja Fajon, predsednik LMŠ Marjan Šarec, predsednica SAB Alenka Bratušek ter predsednik DeSUS Ljubo Jasnič.

Jasnič z zahtevo po opravičilu

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič odgovorne na RTVS za izvedbo zadnjega predvolilnega soočenja na TVS poziva k javnemu opravičilu in odstopu, saj je bilo soočenje po njegovi oceni slabo vodeno, večino časa pa na voljo predstavnikom vladne koalicije. "Oddaja je bila sramota za RTVS, nedemokratično vodena, večino razpoložljivega časa je bilo namenjeno strankam koalicije. Ostali sodelujoči smo bili statisti," je zapisal. Jasnič je dodal, da mu je bilo v uri in pol namenjenih slabe štiri minute časa.

V dopisu od vodstva RTVS zahteva javno opravičilo vsem sodelujočim političnim strankam na soočenju in vsem gledalcem, ki so po njegovih besedah pričakovali resno in vsebinsko soočenje.

K odstopu je pozval voditelja oddaje Igorja Pirkoviča, odgovorno urednico informativnega programa TVS Jadranko Rebernik ter vodstvo RTVS na čelu z generalnim direktorjem Andrejem Grahom Whatmoughom in "politično nastavljenim" programskim svetom RTVS z njegovim predsednikom Petrom Gregorčičem.

Jasnič je ob tem pojasnil, da se je oddajo v nekem trenutku namenil predčasno zapustiti, a se je odločil ostati, ker je bil izzvan glede svoje dohodninske napovedi. Kot je pojasnil, je vodstvu RTVS dal dovoljenje, da vpogledajo v njegove prihodke, sam pa dohodninske napovedi RTVS ne bo izročil, prav tako ne drugim, ki v "interesu javnosti zahtevajo polaganje osebnih računov". Predsednik DeSUS poudarja, da stranko vodi neprofesionalno in za njeno vodenje ne dobiva dohodka.

Od predstavnikov 12 parlamentarnih strank so v studiu na koncu soočenja ostali še Dejan Podgoršek, Matej Tonin, Ivan Gale, Zdravko Počivalšek, Robert Golob in Janez Janša.

Soočenje Volitve 2022 Slovenija Vroče soočenje: Galetov napad, Jelinčičev sredinec ...

Janša, Počivalšek in Whatmough naj bi se po soočenju sestali

Po studijskem soočenju sta se predsednik SDS Janez Janša in Konkretno Zdravko Počivalšek z Grahom Whatmoughom odpravila v dvigalo, poroča Večer.

V pisarni generalnega direktorja javnega servisa naj bi se zadržali dobro uro, pridružili pa naj bi se jima tudi Jadranka Rebernik in Igor Pirkovič. V času tega druženja se je na Kolodvorski pripravil tudi odziv na dogajanje v studiu, saj so ga novinarji prejeli ob 23:23, dobro uro po koncu soočenja. Za dodatna pojasnila se vodstvo javnega zavoda še ni odzvalo, še poroča Večer. 

RTVS v odzivu poziva k umiritvi strasti

Na RTVS so se na burno dogajanje na soočenju odzvali v sporočilu za javnost. Izrazili so obžalovanje, da so "bili ustvarjalci RTVS med oddajo deležni žaljive komunikacije".

Poudarili so, da je RTVS avtonomna institucija, katere vodstvo odločno podpira novinarsko in uredniško neodvisnost in obsoja vsakršno zlorabo javnega medija in njenih ustvarjalcev za nabiranje političnih točk. "Javnost in zlasti predstavnike politike znova pozivamo h kulturi dialoga in umiritvi strasti," so dodali.

Obžalujejo tudi, da so soočenje predčasno zapustili predstavniki nekaterih političnih strank.

Kolektiv novinarjev TVS zahteva odstop Rebernikove in Watmougha

Kolektiv novinarjev Televizije Slovenija (TVS) je soglasno ocenil, da kakovost četrtkovega soočenja ni dosegala niti minimuma programskih standardov, ki bi morali veljati za javno radiotelevizijo. Od odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha zato zahtevajo odstop.

Od volilnega soočenja so se distancirali novinarji in uredniki informativnega programa TVS. "Od takšne oddaje, od tako slabo pripravljene, tako slabo vodene in tako slabo izvedene se novinarke in novinarji ograjujemo ter se gledalkam in gledalcem opravičujemo," je za TVS v imenu kolektiva novinarjev dejal Igor E. Bergant.

Njihova kritika se sicer ne nanaša le na sinočnjo oddajo, ampak na ves letošnji volilni projekt.

Pirkovič kritike zavrača

Medtem se voditelj Igor Pirkovič v odzivih na družbenih omrežjih oddaljuje od kritik, saj je, kot pravi, "navajen na vse živo. Tudi, ko si skoraj sam proti vsem v nestrpnem in sovražnem okolju, me naprej žene tudi vaša podpora,'' je zapisal na omrežju Twitter.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 81
  • Luksi 23:18 22.april 2022.

    Glede na to, kaj so levaki počeli se ne bom čudil, če bodo fašisti ponovno zmagovalci volitev.

  • eminenca 22:10 22.april 2022.

    tukaj je bilo mnogo udeležence, treznih al ne, mislim, da je voditelj dal dosti prosto pot do razprave in da vsak povek svoj program - IN GA TUDI JE ... če je bilo to to in ne vem kaj hočete ...prikaži več od voditelje, da ima palci, pa da vsakega klofni ko prekorači svoje sekunde ... vso to zmedo is štalo so izvali sami levičarji . nihče drug ... žal, žal ...

  • bljitva 18:55 22.april 2022.

    dejstvo je, da nam je včeraj vsem postalo jasno, da je Robert Golob ena navadna zadrogirana opica, ki na veliko laže in krade...velika katastrofa za državo, če ta levičarska drhal pride na oblast.