Slovenija
37886 ogledov

Vroče soočenje: Galetov napad, Jelinčičev sredinec ...

Soočenje Anže Petkovšek soočenje
Ostro in vroče že v prvem delu soočenja, Jelinčič kmalu pokazal sredinca ...

V današnjem izjemno pestrem soočenju na RTV SLO je sodelovalo 12 predstavnikov strank, Robert Golob (Gibanje SvoboDA), Janez Janša (SDS), Luka Mesec (Levica), Tanja Fajon (SD), Zdravko Počivalšek (Povežimo Slovenijo), Matej Tonin (Nsi), Zmago Jelinčič (SNS), Marjan Šarec (LMŠ), Alenka Bratušek (SAB), Dejan Podgoršek (Naša Dežela), Ljubo Jasnič (DeSUS) in Ivan Gale (Naša prihodnost in Dobra Država). Kako so na koncu "veselo" zapuščali studio lahko preberete v spodnjem prispevku. 

RTV SLO Slovenija Norišnica na RTV: Množično zapuščajo studio, Jelinčič nesrečno padel

Vsak je predstavil kratkoročne cilje

Na začetku soočenja so predstavniki svojih strank predstavili kratkoročne namere in cilje, če pridejo na oblast. "Katere so tiste prioritete, kaj vas najbolj muči, katere so tiste prioritete, ki jih najbolj želite spremeniti?" Se je glasilo vprašanje voditelja Igorja Pirkoviča.

Začel je trenutni premier Janez Janša: "Varnost, stabilnost in razvoj. Razvoj celotne Slovenije, ne samo Ljubljane, priložnosti za mlade, višje plače za zaposlene, boljše pogoje za gospodarjenje, boljše pogoje za gospodarstvo, da bo lahko delalo delovna mesta z višjo dodano vrednostjo. Samozavestno pozicijo Slovenije v Evropi in svetu, kjer lahko kdaj Slovenija tudi vodi. Predvsem pa sodelovanje."

Robert Golob se je zaradi okužbe s covidom znova javljal iz svojega doma. Skoncentriral se je samo na kratkoročne ukrepe. "Prvi ukrep je že v parlamentu, potrditev zakonov in sprejem zakonov o odpravi škodljivih posledic te vlade in zakona o neodvisnem RTV-ju," je začel. Kot drugi ukrep je izpostavil pripravo strategije za jesen, pripravo post covid strategije: »Moramo se pripraviti, da ko se covid jeseni ponovno vrne, lahko kljub temu normalno živimo. Kljub covidu ali s covidom. Ne smemo več dovoliti, da se zdravstveni sistem pogrezne sam vase in neha opravljati svojo nalogo in moramo paziti, da se tudi šolski sistem ne pogrezne sam vase in normalno opravlja svojo funkcijo. In da lahko naši otroci hodijo normalno v šolo in da lahko naši mladostniki normalno živijo življenje.« Na koncu je izpostavil še spremembo energetske regulative: "Da preprečimo, da bo ljudi pozimi zeblo, da ne bodo s tem preveč prizadeti."

Tanja Fajon je izpostavila zdravstvo in to, "kako bodo lahko prišli vsi do družinskega zdravnika, specialista." V SD želijo zagotoviti, da bi prišel čisto vsak do specialista v največ 30-ih dneh. Obljubila je zagotovitev socialne varnosti, stanovanja za mlade, višje minimalne pokojnine in plače. "Na prvi seji vlade bomo podprli zakon, ki ga je spisal Inštitut 8. marec za odpravo vseh škodljivih ukrepov, ki so nastali v času epidemije," je sklenila.

Zdravko Počivalšek je dejal, da se bodo osredotočili na nadaljevanje davčne reforme skozi socialno kapico, ki je nadaljevanje zakona o dohodnini, uvesti želijo pavšalno obdavčitev obrtnikov, kmetov in gostincev. Dodal je, da je pomembna tudi informatizacija in digitalizacija zdravstva, da bi bil sistem bolj učinkovit in usmerjen v paciente. Napovedal je tudi podporo slovenskemu kmetijstvu, saj želijo dvigniti samooskrbo Slovenije.

Luka Mesec je dejal, da gredo na volitve zato, da Slovenija ostane svobodna in odprta družba. Napovedal je, da bodo začeli z odpravo škodljivih posledic te vlade in da bodo sprejeli set ukrepov proti draginji. "Če rastejo cene, morajo tudi plače in pokojnine, sploh najnižje," je prepričan. V koalicijskih pogajanjih bodo vztrajali pri treh točkah, je napovedal: "30.000 novih stanovanjih do leta 2030, podnebna politika, mi moramo prepoloviti do leta 2030 emisije CO2 in rešitev javnega zdravstva. To je zadnji mandat, da rešimo javno zdravstvo pred razpadom ali privatizacijo."

Matej Tonin je dejal, da bodo "najprej morali soočiti s posledicami, ki jih prinaša vojna v Ukrajini, nadomestitev predvsem ruskih energentov. To že delamo in bomo nadaljevali tudi v prihodnje." Poudaril je, da bo potrebno zagotoviti višjo samooskrbo s prehrano. Njihov cilj je tudi zagotoviti dostopnost zdravnikov vsem državljanom, kar bi dosegli s prenosom Avstrijskih, Švicarskih in Nemških zdravstvenih konceptov v Slovenijo. "Še naprej bomo v ospredje potiskali ukrepe za izboljšanje poslovnega okolja in tukaj imam predvsem v mislih paket socialne zakonodaje, ki jo je vložila poslanska skupina, Zato da bo zdrav in sposoben človek delal, ne pa živel na socialni pomoči," je sklenil.

Alenka Bratušek v prerekanje z voditeljem

Marjan Šarec je bil jedrnat: "Zdravstvo, gospodarstvo, javne finance, zelena politika, vzporedno s tem pa tudi normalizacija države, v smislu družbenopolitičnega oziroma družbene klime v Sloveniji." Zdravstvo je po njegovi oceni trenutno akuten problem, zato je treba takoj pristopiti k skrajševanju čakalnih dob. Ker je po njegovih besedah gospodarska klima slabša in se tudi napovedi slabšajo, se bo treba tudi tega lotiti. "Urediti javne finance, kajti potreben bo verjetno rebalans. Potem pa vzporedno s tem normalizacija," je dejal in izpostavil depolarizacijo: neodvisne institucije morajo spet delovati neodvisno.

Zmago Jelinčič pa je dejal, da je "treba prečistiti šolski in izobraževalni sistem, treba je prečistiti sodno vejo oblasti, tako sodstvo kot tožilstvo. Treba je presejati in pregledati vse dobitnike socialnih podpor n jih očistiti tistih priviligirancev, ki tam nimajo kaj početi". "V prvo vrsto bomo postavili Slovence in delali bomo za Slovence," je sklenil.

Alenka Bratušek je poudarila, da je trdno in stabilno gospodarstvo pogoj za močno socialno državo in višje pokojnine, "samo tako bomo lahko zagotovili sredstva za skrajševanje čakalnih vrst, dolgotrajno oskrbo starejših in za stanovanja za mlade. Za vse to pa potrebujemo zdrave javne finance."

"In še eno stvar bomo naredili: RTV bomo vrnili novinarjem," je še dejala in se skoraj prerekala z voditeljem: "Tudi to soočenje, kot vem, bi morala voditi dva voditelja. Pa ne vem, zakaj temu ni tako. Tako kot danes politika pritiska na RTV, je temu treba narediti konec," je poudarila.

Voditelj Pirkovič ji je odgovoril: "Gospa Bratušek, najraje bi se sem vi postavili, očitno. Ne vem kje dobivate te informacije ... Verjetno ste iskali kakšne prave voditelje, ne tistih, ki jih je samo ene par ..." Bratuškova je sklenila, da si želijo uravnoteženo vodenje RTV Slovenija. 

Dejan Podgoršek je najprej odgovoril na vprašanje, zakaj v studiu ni Aleksandre Pivec: "Naša dežela je stranka, ki ceni tradicionalne vrednote in družino in sevede Aleksandra Pivec, ki je imela kar dolgo obdobje problemov. Seveda tudi z izpostavljanjem njenih otrok, je danes seveda ostala s starejšim sinom na maturantskem plesu in jaz verjamem, da vsi to razumete." Dodal je, da je njihova stranka "stranka kmetov, upokojencev in podeželja". Prepričan je, da "če želimo iti 30 let naprej, moramo pogledati 100 let nazaj" v mislih ima predvsem tradicionalne vrednote in to, da se kmeta, njegovo znanje in gospodarjenje postavi na prvo mesto. 

Jelinčič pokazal sredinca

Ivan Gale je bil zelo jasen, da želi končati s korupcijo v Sloveniji:  "Gotovo je prvi cilj totalni obračun s politično korupcijo. Tu imamo pet krasnih predstavnikov, poosebljenje korupcije, imamo predsednika vlade, ki ne zna pojasniti izvora svojega premoženja. Imamo gospoda Počivalška, ki ga ujamemo s prsti v marmeladi in laže in me napada z lažmi. Imamo Tonina, ki je odlično opravil vlogo Janezovega dvornega norčka, imamo gospoda Jelinčiča, ki so ga iz sveta evrope zbrcali zaradi korupcije ..."

Jelinčič mu je pokazal sredinca, kar je ujela tudi kamera.

Gale je hitro nadaljeval: "Tale sredinec vse pove o njegovem primitivizmu. In imamo tudi predstavnika stranke Aleksandre Pivec, ki je tudi lažniva koruptivna političarka. Ne vem, če ji napadajo družino, potem je ona kriva, saj jih je zvlekla v ta hotel."

Dejal, je, da je drugi cilj neusmiljen boj s korupcijo v gospodarstvu. Tretji pa neizprosen boj s korupcijo v zdravstvu. 

Ljubo Jasnič je porogljivo dejal, da nima veliko za dodati, saj vidi, da bosta v prihodnje tekla med in mleko. Izpostavil je predvsem dostojne pokojnine za polno delovno delo, vsem dostopno zdravstvo in zobozdravtsvo in vrednote dela prostovoljcev: "Zavzemali se bomo za znižanje DDV-ja za nabavo opreme prostovoljcev, ki skrbijo za dobrobit sodržavljanov."

Kot ste lahko prebrali TUKAJ, so nekateri gostje oddaje opozorili, da je premalo časa za razpravo. Šarec je med drugim hudomušno dejal voditelju: "Nismo na Novi24, dajte narediti krog, da bomo vsi prišli do besede, potem pa se bosta vidva z Janšo lahko pogovorila."

Med samim soočenjem j epadlo več težkih besed, Gale je dejal Počivalšku, da je "lepljivoprsti minister, ki bi Slovenijo lahko povezal le v korupciji: "Zaslužite si, da vas volivci 24. aprila pošljejo na gnojišče politične zgodovine."

Studio so zapustili: Zmago Jelinčič, sledili so mu Luka Mesec, Tanja Fajon, Ljubo Jasnič, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Jelinčič se je pri odhodu tudi spotaknil.

Dejan Podgoršek, Matej Tonin, Ivan Gale, Zdravko Počivalšek, Robert Golob in Janez Janša so ostali in nagovorili volivce. Oddaja je požela veliko odziva tudi na družbenih omrežjih ...

@golobdaddy En predvolilni bonbonček iz današnjega soočenja 🤌🏻 #fyp #fypslovenija #fypslovenia #soočenje #rtv #tiktokslo #tiktokslovenia #tiktokslovenija #volitve #volitve2022 #potrebninovevlade #robertgolob #zmago #zmagojelinčič #zmagojelincicplemeniti #lukamesec #marjansarec #gibanje_svoboda #gibanjesvoboda ♬ original sound - golobdaddy

@golobdaddy Reply to @markzc8261 najboljše soočenje vseh časov #fyp #fypslovenija #fypslovenia #soočenje #zmagojelinčič #zmagojelincicplemeniti ♬ original sound - golobdaddy

 

Komentarjev 33
  • munja 16:06 22.april 2022.

    In takšni cirkusanti misli vodit državo, katastrofa!!!

  • Naklonsky 12:50 22.april 2022.

    Dejstvo je, da je v poslovnem svetu nekulturno in nedopustno predčasno protestno zapustiti pogajanja ali sestanek. Vse se prične in konča pri kulturi in spoštovanju drugače mislečih in iskanju kompromisov. Zgodovinska dejstva potrjujejo, da tega pa komunisti nimajo in nikoli niso imeli.

  • Avatar Leon
    Leon 08:40 22.april 2022.

    https://www.rtvslo.si/slovenija/ogledalo-slovenije-ljudje-najbolj-zaupajo-gasilcem-opazen-padec-zaupanja-v-medije/620697