Slovenija
20 ogledov

Otoplitev, dež in poledica

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Čez dan bo po večjem delu države rahlo snežilo oziroma deževalo. Ker se temperature gibljejo okrog ničle, obstaja nevarnost poledice. Vozniki, bodite dodatno pazljivi in potrpežljivi.

Vremenska napoved za danes in naslednje dni ni kaj preveč razveseljujoča. Kot kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso), bo danes jasno le na severozahodu države, drugod pa bo pretežno oblačno. "Predvsem v jugozahodni in osrednji Sloveniji bodo rahle padavine, najprej kot rahel sneg, nato pa povečini kot rahel dež. Po neprevetrenih dolinah lahko nastane poledica," opozarjajo na agenciji in dodajajo, da bodo najvišje dnevne temperature od 0 do 4, na Primorskem okoli 6 stopinj Celzija.

Toplo vsaj do torka
Jutri bo oblačno na jugozahodu, občasno bo tudi deževalo. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 3. "Te nizke temperature veljajo predvsem za denimo Zgornjesavsko dolino, medtem ko bodo v večjem delu Slovenije jutranje temperature nad ničlo. Praktično od zdaj naprej, ko se bo segrelo, bo kar nekaj dni temperatura v večjem delu države nad ničlo," nam je pojasnil dežurni meteorolog Jure Cedilnik. Kdaj približno lahko pričakujemo naslednjo ohladitev, je težko napovedati, pravi. "Takšno vreme bo nekako do torka, potem bomo pa videli, ali se bo ohladilo ali ne."

V soboto in nedeljo bo v jugozahodni Sloveniji znova oblačno z rahlimi padavinami, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Nekaj več sonca bo videti na severozahodu države.

Na cesti si vzemite rezervni čas
Andrej Brglez (AMZS) voznikom polaga na srce: zavedajte se, da je v primeru poledice zavorna pot bistveno daljša kot sicer, zato vzdržujte primerno varnostno razdaljo; ocenite, s kakšno hitrostjo boste pripeljali na morebiti nevarne odseke; pazljivo pri speljevanju in zaviranju; če se vam na poti zgodi, da vas začne v ovinku zanašati, najprej dvignite nogo s stopalke za plin (avto se tako samodejno začne nekoliko ustavljati) in šele nato začnite zavirati oziroma reševati situacijo. Reakcijski čas mora biti kratek, a to ne pomeni, da takoj stopite na zavoro. Imejte v mislih, da do poledic največkrat prihaja na mostovih in nadvozih, razmere v mestnih središčih pa se od obvoznic oziroma avtocest pozimi lahko bistveno razlikujejo.

Vremenska napoved sicer za zdaj precej spremenljive razmere napoveduje za teden dni vnaprej, a deževno vreme s temperaturami okoli ničle se lahko nadaljuje še dlje. Kot pravi Brglez, so to idealne razmere, da vozniki pokažejo in se učijo strpnosti na cesti: "Vremenske razmere kar vabijo k defenzivni vožnji."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.