Slovenija
4077 ogledov

Otroci jih močno potrebujejo, a jih nimamo dovolj

otrok s posebnimi potrebami Profimedia
Če je zavod leta 2003/2004 prejel 3.310 vlog, jih je v šolskem letu 2020/2021 prejel že 8.975.

Pisali smo že o tem, da je v slovenskih osnovnih šolah iz leta v leto več otrok s takšno ali drugačno odločbo ali statusom. Po tem, ko je država pred dvajsetimi leti za vodenje postopkov usmerjanja otrok s posebnimi potrebami pooblastila Zavod za šolstvo RS, se je število vlog skoraj potrojilo. Če je zavod leta 2003/2004 prejel 3.310 vlog, jih je v šolskem letu 2020/2021 prejel že 8.975. 

Avtizem, učiteljica, učenje, razred, popoldanski pouk, pomoč, šola, Slovenija Slovenija V šolah otrok z odločbami vse več, kaj se dogaja?

Število otrok s posebnimi potrebami narašča, število usposobljenih delavcev za delo z njimi pa pogosto ne sledi temu trendu. Kako zahtevno in obenem pomembno je tovrstno delo, se dobro zavedajo izobraževalne ustanove, ki so z njimi dnevno v stiku. Ena izmed teh je Osnovna Šola Kozara v Novi Gorici, ki letos obeležuje prav poseben jubilej – 30. obletnico začetka organizirane pomoči za učence s posebnimi potrebami na Goriškem.

OŠ Kozara | Avtor: oš kozara oš kozara
Vse se je začelo, ko je ena specialna in rehabilitacijska pedagoginja nudila pomoč učencem s posebnimi potrebami na dveh šolah. V letih delovanja se je nato razvila Služba za izvajanje dodatne strokovne pomoči (SiDSP), v kateri deluje že 30 strokovnih delavk iz različnih strokovnih področij: specialni in rehabilitacijski pedagogi, socialni pedagogi, logopedi, inkluzivni pedagogi in psihologinje.

28. maja bo šola poseben jubilej predstavila z dogodkom na Bevkovem trgu. Strokovne delavke šole, ki svoje poslanstvo opravljajo v SiDSP, bodo izvedle delavnice v okviru Tedna vseživljenskega učenja 2024. Program bo razdeljen na dopoldanski del, ko bo na praktičen način predstavljeno delo z otroki v vrtcu. Otroci iz vrtčevskih skupin bodo iskali zaklad škratka Lojzija.

avtist slovenija Slovenija Zato je avtizma pri nas vedno več

V popoldanskem delu programa pa bodo na stojnici Mobilna kava obiskovalci lahko poklepetali z izvajalkami dodatne strokovne pomoči in spoznali podrobnosti o njihovem delu. V okviru stojnice Vživim se – lažje razumem bodo lahko spoznali didaktične materiale in metode dela, ki jih izvajalke uporabljajo, pri svojem delu. Imeli bodo priložnost, da na praktičnem prikazu spoznajo, kako svet zaznavajo učenci z različnimi posebnimi potrebami.

Osnovna šola Kozara Nova Gorica je bila ustanovljena za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. V okviru javne službe izvaja tri programe: prilagojeni program devetletne osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom, posebni program vzgoje in izobraževanja, ter prilagojeni program za predšolske otroke s posebnimi potrebami. Šola prav tako zaposluje izvajalke dodatne strokovne pomoči, ki nudijo otrokom in učencem s posebnimi potrebami dodatno strokovno pomoč v vrtcih in šolah z rednim programom.

Ves čas trajanja dogodka bodo na informacijski stojnici na voljo osnovne informacije o šoli in službi za izvajanje dodatne strokovne pomoči. Učenci, s katerimi se strokovne delavke srečujejo pri urah dodatne strokovne pomoči, so ustvarili risbe s portreti strokovnih delavk. Risbe bodo razstavljene na prostoru dogodka.

Junija tudi v Deželi prijateljev v Novi Gorici

Letos se bo OŠ Kozara s svojim programom in izdelki, ki so jih pripravili učenci, predstavila tudi na festivalu Dežela prijateljev 2024, ki ga naš medij Žurnal24.si organizira v sodelovanju z radiem Robin in Mestno občino Nova Gorica. Brezplačen dogodek boste lahko obiskali v nedeljo, 2. junija med 10.00 in 18.00 na Trgu Edvarda Kardelja 1 pred novogoriško občino in v bližnjem mestnem parku Borov gozdiček. V primeru slabega vremena dogodek prestavljamo na 16. junij

Ob otvoritvi bomo OŠ Kozara podali prav posebno ŠTAFETO PRIJATELJSTVA, ki jo bodo sprejeli kot prvi v Sloveniji. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tako kot v lanskem letu bo Dežela prijateljev združevala dva festivala: Robin HUD festival in Festival za ljubitelje živali. Dva brezplačna festivala sta že leta 2019 in 2023 Novo Gorico spremenila v raj za otroke in njihove starše. Na travniku pred mestno hišo je mrgolelo ljubiteljev živali, Borov gozdiček pa je oživel in pokal po šivih s pomočjo Robin Hud festivala, kjer so najmlajši odkrivali številne pravljične dežele in uživali v pestrem dogajanju na osrednjem odru. Celoten program Robin Hud Festivala si lahko pogledate tukaj.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Podobnega pestrega dogajanja si obiskovalci lahko obetajo tudi letos. Obiskovalci Robin HUD festivala se boste zabavali v petih pravljičnih deželah: Gusarska dežela, Pehtina dežela z živimi živalicami, Dežela Mačka Murija, Kekčeva dežela in Srednjeveška dežela.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Rdeča nit Festivala za ljubitelje živali pa bo odgovorno skrbništvo živali. Otroci bodo spoznali številne vrste živali in društva. Otroke čakajo brezplačne delavnice, napihljivi gradovi, sladka poslastica in lov na zaklad, pse pa razvajanje, pasja plaža, pasje degustacije in še in še.

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Dogajanje se bo začelo ob 10. uri, ko bodo v sklopu uradnega odprtja festivala na odru Robin Hud Festivala zapeli vrtčevski otroci in si izmenjali kamenčke prijateljstva. Pri Štafeti prijateljstva bodo letos prvič sodelovali tudi učenci OŠ Kozara, ki so v ta namen pri likovnem pouku ustvarjali in pobarvali svoje kamenčke. Te bodo odnesli v vodnjak Prijateljstva, ki ga bomo za ta namen postavili na dogodku, in si izbrali drug kamenček, ki ga bodo v spomin in znak prijateljstva odnesli domov. Pri izmenjavi kamenčkov bodo sodelovali tudi zamejski otročki. S Štafeto prijateljstva želimo organizatorji krepiti pomen prijateljstva in druženja z vrstniki.

 

Koledar Slovenija Vizita za živali Obkrožite ta dva datuma v juniju

Skozi cel dan bodo učenci OŠ Kozara in njihovi zaposleni prisotni tudi na stojnici Festivala za ljubitelje živali, kjer se bodo kot šola predstavili. Obenem bodo s prodajo raznovrstnih izdelkov, ki so jih učenci izdelali, kot so bezgov sirup, sivkine vrečke in zeliščni čaj, zbirali prispevke za šolski sklad. Sodelovali pa bodo tudi pri različnih delavnicah, ki bodo ta dan potekale, in se spoznali s čudovitim živalskim svetom ter društvi in institucijami, ki delujejo na področju dobrobiti živali.

Obenem so učenci OŠ Kozara sodelovali pri risanju kamenčkov prijateljstva, ki  si jih bodo v Deželi prijateljev izmenjali z učenci ostalih šol in vrtcev, ki sodelujejo pri izmenjavi. 

Festival za ljubitelje živali 2023 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Letošnja živalska druščina bo izjemno pestra, zanimiv pa bodo tudi celoten program, ki se bo odvijal na osrednjem prizorišču Festivala za ljubitelje živali. Bistvo našega dobrodelnega dogodka je, da otroci že v otroštvu spoznajo, kako pomembno je odgovorno skrbništvo živali.

Naj kmalu vedo, da psu ne dajemo kosti iz juhe, da je zaščita pred klopi pomembna tako za ljudi kot živali, da ježkov ne hranimo s sadjem, da so dihurčki talne živali s svojimi specifičnimi potrebami, da živali nikoli ne puščamo same v avtu, kako pomembna je prava vzgoja psa in še in še ... Tako bodo čez 15 let odgovorni skrbniki živali in bo nespametnih nakupov živali vse manj. 

@zurnal24 Največji dogodek za ljubitelje živali v Sloveniji! 😍 2.6.2024!! #tiktokslovenija #festival #novagorica #živali #konji #domačeživali #slovenskitiktok ♬ original sound - Žurnal24

Vabljeni torej 2. junija v Deželo prijateljev, ki bo združevala dva festivala: Robin HUD festival in Festival za ljubitelje živali. Obiskali nas bodo junaki iz pravljic in številne živali.

V PRIMERU SLABEGA VREMENA DOGODEK PREMIKAMO NA 16. JUNIJ. 

zemljevid Festival za ljubitelje živali | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • andrija 19:01 25.maj 2024.

    Potrdilo dobiš,če imaš srečo, v dveh letih,potem ko opraviš vse preglede pri tem in onem specialistu in preden skoraj obupaš nad birokracijo.No končno imaš papir,ga neseš k odgovornim na šoli,Tu pa se ustavi,saj učitelji tega sploh ne upoštevajo.