Slovenija
1227 ogledov

"Otroci morajo biti kdaj v stresu in razočarani"

Učenci, šola, učilnica Profimedia
Samotestiranje v šolah, ki je po novem obvezno, je vneslo razdor v šole.

Z današnjim dnem se v šolah začenja samotestiranje učencev in dijakov. Pristojno ministrstvo je v torek šolam poslalo dodatna pojasnila glede izvajanja samotestiranja, saj so se v preteklih dneh pojavljala številna vprašanja. 

Samotestiranje naj bi se izvajalo trikrat tedensko, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih. Več o tem, kako naj bi vse skupaj potekalo, lahko preberete v članku Samotestiranje v šolah: "Ne lomimo kopij na hrbtih otrok!".

Določen del staršev se s samotestiranjem ne strinja. Za tiste otroke, ki ne bodo imeli soglasja za samotestiranje, je predvideno šolanje na daljavo. Na posameznih šolah so starši svoje nestrinjanje izrazili tudi s protesti. Protest pred Osnovno šolo v Tržiču so tako spremljali tudi policisti.

Iniciativa staršev za zaščito otrok je pripravila peticijo za vložitev presoje ustavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanja in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 in vlogo za zadržanje izvajanja istega odloka na Upravno sodišče. "Že prej je šlo zares, a zdaj čutimo to vsi. Tisti, ki želite preveriti, ali so odloki zakoniti in ustavni, se nam lahko pridružite in podprete pobudo za presojo ustavnosti in zadržanje na Upravnem sodišču," so zapisali. Kot je razvidno iz spletne peticije, je pobudo podpisalo že več kot 4400 ljudi. 

Ušlo izpod nadzora

Po drugi strani pa nekateri opozarjajo, da je v zadnjem obdobju moč staršev in pritiski na šole z grožnjo pravnih postopkov šla čez vse meje. Predstojnik Inštituta za slovenski jezik Fran Ramovš Kozma Ahačič je opomnil, da so učitelji v šolah zato, da učijo, ne da bijejo pravne bitke. "Žal je v preteklem desetletju moč staršev, da s pravniškimi triki in pritiski pritiskajo na delo šol, presegla vse normalne meje," poudarja. Danes je tako dan, ko šole in učitelji potrebujejo podporo. 

"Pozabili smo, da se otrokom kdaj pa kdaj mora zgoditi krivica. Da morajo biti kdaj pa kdaj razočarani, v stresu; da morajo doživeti kaj novega, neprijetnega, nepričakovanega. A izročilo 'zaščite' otrok pred realnim življenjem, izsiljevanja šol, naj držijo otroke v vati in jim ob tem dajejo čim boljše in čim manj zaslužene ocene, je močno in naša družba ga vzpodbuja."

K zapisu na družbenem omrežju ga je spodbudil dokument, ki je zaokrožil med ljudmi. Gre za obrazec "Opozorilo ravnatelju/ravnateljici in razredničarki mojega otroka", s katerim vložnik predloga naslovnikom pošilja opomin pred vložitvijo kazenske ovadbe zaradi "nasilja nad otrokom, prisiljenja otroka k dejanjem škodljivim za njihovo zdravje, fizično nasilno obnašanje do otrok in vdor v otrokovo telesno in duševno integriteto"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 08:08 17.november 2021.

    "Otroci morajo biti kdaj v stresu in razočarani"........Ne skrbite, tega imajo otroci dovolj, sploh tisti katerih starši so tudi po zaslugi te vlade na socialnem dnu in jim je Božiček s sani padel ....Ali pa ob prepirih staršev...In res še ...prikaži več nisem slišal za terapevtsko prakso, kjer bi otroke namerno spravljali v stres...Mogoče se sedanji politiki in stroka z "nostalgijo" spominjajo otroštva, ko jih je pijan foter zvečer postrojil in pretepel...zato pa so taki psihopati na vladi !!