Slovenija
32 ogledov

Otroci neopazni, ni pločnikov, ni parkirišč

Pri novomeški OŠ Center starši, ki pripeljejo šolarja, ustavijo kar na cestišču. Žurnal24 main
Šolarje prepogosto ogrožajo pomanjkanje pločnikov, dela na cesti in divji vozniki.

Novo mesto, Trebnje. Preden se bodo šolarji prihodnji teden znova podali v hrame znanja, smo skupaj s pristojnimi pregledali, kako varna bo njihova pot. Našli smo kar nekaj mest, na katera jih je dobro posebej opozoriti.

V Trebnjem so, kot so nam povedali, nevarne poti tako do centralne šole kot do podružnic povsod, kjer ni pločnikov in javne razsvetljave. “V Trebnjem je veliko takih ulic, zato otroci niso dobro vidni. Enako je tudi tam, kjer morajo otroci priti do avtobusnih postajališč,” so pojasnili.

Nevarno ob gradbiščih
Milan Bratić,
podsekretar za promet na Mestni občini Novo mesto, je opozoril na tiste cestne odseke, kjer potekajo obnovitvena dela: “Na Belokranjski cesti v Gotni vasi, pri OŠ Stopiče, kjer gradijo novo telovadnico, na cesti do Vinje vasi proti Podgradu, kjer gradijo novo cesto in pločnik, in na cesti Velike Brusnice–Male Brusnice, ki jo prenavljajo.”

Pojdimo s pešibusom
Naučimo jih že prej. Otrok, ki bo v šolo hodil peš, se mora v tem preizkusiti pred začetkom šole. “Najprej naj gre po šolski poti skupaj s starši, pozneje naj hodi otrok prvi in starši za njim, šele nato pa povsem sam,” pravi Marjeta Ferkolj Smolič, mentorica prometne vzgoje. Dobrodošla vaja je tako imenovani pešibus, ko gre v šolo več otrok skupaj, eden od odraslih pa jih spremlja, dodaja Ferkolj Smoličeva.

Na posameznih nevarnih odsekih so po predlogu sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu posamezne šole za večjo varnost uvedle avtobusne prevoze, 
je dodal.

Kje še posebno divjajo
Med cestami, po katerih vozniki še posebno divjajo, pristojni na šolah naštevajo Koštialovo in Cankarjevoulico na poti do OŠ Center, ki sta ozki in brez pločnika, srednješolci z avtomobili si dajo duška po Šegovi ulici, ki vodi do OŠ Drska, s preveliko hitrostjo vozniki pripeljejo tudi od vrtca Kekec do križišča pri OŠ Bršljin, po Trdinovi cesti pri OŠ Grm pa ne upoštevajo omejitve – cone 30.

Majda Glivar z OŠ Šmihel je povedala, da je ta del mesta prometno zelo neugoden. “V neposredni bližini šole je železniška proga, cestišča so brez pločnikov, stez za kolesarje ni, prehod za pešce, ki so ga na Bajčevi ulici uredili pred kratkim, pa ni svetlobno označen,” je navedla.

Pozor tudi po vaseh
Prometne nevarnosti na šolarje ne prežijo le v mestu, je opozoril Bratić, ki je izpostavil tri možne nevarne odseke cest po vaseh: “Pri podružnični šoli v Birčni vasi, v naseljih Mali Orehek, Veliki Orehek in Zajčji Vrh zaradi neurejenih dostopov do avtobusnih stojišč in iz istega vzroka tudi v naseljih Koroška vas, Jurna vas, Dolenje in Gorenje Lakovnice ter Jama.” “Prometnih nesreč z udeležbo šolarjev zadnja leta ni bilo; upamo, da bo tako tudi v prihodnje,” je dejal Bratić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.