Slovenija
19 ogledov

Otroci niso krivi!

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Spolne zlorabe, udarci, verbalni napadi nad otroki - to so stvari, s katerimi se nekateri soočajo vsak dan. Zdaj lahko na dobrodelni prireditvi tudi sami pomagate otrokom, ki jim življenje ni prizaneslo.

Od 9. do 11. decembra bo v Portorožu dobrodelna prireditev Otroci nismo krivi. Na njej bo 30 umetnikov podarilo svoja dela. Izkupiček od prodaje bo namenjen nedolžnim otrokom, ki so bili žrtve nasilja in so vključeni v program Beli obroč Slovenije.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Kupite jim božična darila
"Zbrani denar bomo namenili božičnemu obdarovanju več družin z otroki, ki jih je poleg nasilja prizadela še revščina. Gre za otroke, ki so žrtve bodisi spolnih zlorab ali nasilja predvsem v krogu najožjih družinskih članov. Mnogi so ostali sami z enim izmed njih, saj je drugi v kazenskem postopku oziroma celo v zaporu," pravi Vlasta Nussdorfer, predsednica Belega obroča.

Obroč pomoči
"Najprej bomo poskrbeli za božično obdarovanje, nato pa preostanek porabili tudi za eno izmed naših dejavnosti za žrtve, ki jih v zadnjem času intenzivno širimo. Gre za obroč pomoči, od pravne do psihoterapevtske dejavnosti, žrtve pa po novem učimo tudi 'lovljenja rib', kar pomeni, da jim ne pomagamo zgolj finančno, pač pa tudi tako, da začnejo delati in ustvarjati ter s tem pridobivati lastna sredstva za življenje. To je v teh časih še kako pomembno," še dodaja Nussdorferjeva.

 

Zelo smo zadovoljni s tem, da bodo otroci dobili varuha svojih pravic. Poleg tega je pomembno še, da nasilje nad otroki postane kaznivo dejanje. S tem se pridobi ustrezno orodje, da se lahko zaščiti nedolžne otroke
Leon Fičur o spremembah družinskega zakonika

Še vedno preveč zlorab
Ideja za tovrsten dogodek se je porodila direktorju družbe Pravna varnost, Leonu Fičurju: "Pri našem delu se stalno soočamo s to težavo. Gledamo odrasle ljudi in otroke, ki so žrtve nasilja in živijo v slabih razmerah. Organizacije so nemočne in preslabotne, da bi zares pomagale. Zavedamo se, da je še vedno storjeno premalo in da nimamo instrumentov, s katerimi bi res obvarovali ljudi. Zato tudi menimo, da je treba podpreti tiste, ki so organizirani v humanitarne organizacije."

V Sloveniji je primerov, kjer otroci po nedolžnem trpijo, preveč. "Obravnavali smo tudi že primere spolne zlorabe majhnih otrok v družini, kar je trajalo celo tja do 17. leta otroka. Nobena od organizacij ni uspela otroka zaščititi. K nam so prihajali dedki in babice, ki so jokali in prosili, da je treba njihove vnuke rešiti. Otroci so bili dodeljeni denimo materi, ki se je drogirala ali pa je bila nasilna, čeprav se je za skrbništvo potegoval tudi oče," pojasnjuje Fičur.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.