Slovenija
37 ogledov

Otrok bivšemu, oče mora čakati v tujini

Državljan tretje države lahko dobi dovoljenje za prebivanje kot družinski član s Žurnal24 main
Zaplet. Ker je tujec, ne sme živeti z otrokom.

“Tudi moj partner ne more priznati očetovstva,” se nam je oglasila bralka Mateja (priimek je znan uredništvu), potem ko je v Žurnalu24 prebrala članek Novi partner v boj z bivšim.

Že več kot osem mesecev je v ločitvenem postopku, pred dvema mesecema pa je z novim partnerjem na upravni enoti poskušala podpisati izjavo o očetovstvu. Šele tam je izvedela, da je po veljavnem zakonu o družinskih razmerjih novorojeni otrok še 300 dni po ločitvi samodejno pripisan bivšemu možu.

Dovoljenje za bivanje

Tujci. Po zakonu o tujcih bo državljan tako imenovane tretje države po rojstvu otroka in priznanju očetovstva postal družinski član slovenskega državljana. Tako bo upravičen do dovoljenja za začasno prebivanje, vendar le do otrokovega 21. leta. Tujec lahko postane družinski član slovenskega državljana tudi s sklenitvijo zakonske zveze s slovenskim državljanom.

Tujca oba, mož in partner
“Moj primer je dodatno zapleten, ker je zdajšnji partner in otrokov biološki oče Nigerijec. Ta zakon nam dejansko preprečuje, da bi ob rojstvu otroka, ki se približuje, lahko zaživeli kot družina,” je potožila bralka.

Na poroko z novim partnerjem v kratkem še ne more računati, saj se je s prejšnjim poročila na Cipru, ločitveni postopek pri zvezah s tujimi državljani pa je praviloma dolgotrajnejši, saj je, kot so sporočili z Okrožnega sodišča v Ljubljani, “več časa potrebnega že za vročanje sodnih pošiljk”.

Kje se dejansko zatika
Kot pravi Mateja, je njen nekdanji mož podpisal vse potrebno, da bi se postopek čim prej končal. Pooblastil je tudi zastopnika v Sloveniji, na katerega sodišče naslavlja pošiljke.

“V stik sem stopila tudi s ciprskim predstavnikom v Sloveniji, ker so mi na sodišču kar naprej zatrjevali, da s Cipra še niso prejeli njihovega prava o razvezi zakonske zveze,”
je povedala.

“Zaprosilo smo ciprskemu pravosodnemu ministrstvu posredovali 13. decembra 2010, vendar je treba na odgovore za pravno pomoč iz tujine praviloma čakati vsaj štiri mesece,” so pojasnili na našem pravosodnem ministrstvu.

“Če gre za nujno zadevo, lahko stranka vloži prošnjo za prednostno obravnavanje in navede razloge,” pa so bralki Mateji svetovali na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.