Slovenija
12877 ogledov

UKC Ljubljana izplačuje dve renti, ena je skoraj tisoč evrov na mesec

UKC Ljubljana Žurnal24 UKC Ljubljana
UKC Ljubljana ima odprtih 65 tožb, ki so povezane z domnevno zdravniško napako. Največja zahtevana odškodnina znaša več kot milijon evrov.

Starši zdaj 11-letnega Julijana so nedavno javnosti predstavili kalvarijo, v kateri so se znašli, ko so Julijana, ki se je rodil s srčno napako, leta 2016 operirali. Šlo je za rutinsko operacijo, ko naj bi mu v spodbujevalnik srca nastavili novo elektrodo. Po operaciji je otrok pristal na vozičku, starši pa so prepričani, da je šlo za zdravniško napako, kar je potrdil tudi zunanji izvedenec. UKC je odškodninski zahtevek zavrnil, zato so starši šli v tožbo. 

Število tožb narašča

Število tožb pacientov, ki menijo, da je pri njihovem zdravljenju prišlo do zdravniške napake oziroma malomarnega zdravljenja in zahtevajo odškodnino, narašča, ugotavljajo odškodninske družbe. Pred desetimi leti je imel UKC Ljubljana 25 zahtev za odškodnino, trenutno ima UKC Ljubljana odprtih kar 65 odškodninskih zahtevkov. "V nekaterih zadevah je v sodnem postopku samo zavarovalnica, v nekaterih skupaj z UKCL, v nekaterih pa je zavarovalnica ali UKCL stranski intervenient v postopku," pojasnjujejo na UKC Ljubljana. 

UKC izplača odškodnino do 250 tisoč evrov

Slovenske bolnišnice imajo namreč z zavarovalnicami sklenjeno zavarovanje za splošno odškodninsko odgovornost in poklicno odgovornost zdravstvenega osebja za strokovne napake. UKC Ljubljana je tako plačnik odškodnine le v primeru, ko ta presega zavarovalno vsoto. Ta je bila po različnih obdobjih različna in od julija 2023 znaša 250 tisoč evrov po zavarovalnem primeru. "Odškodnine v zvezi z napakami pri zdravljenju torej praviloma plača zavarovalnica, pri kateri ima UKCL zavarovano odgovornost," pojasnjujejo na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru. 

Od leta 2018 je UKC Ljubljana iz naslova zavarovanja poklicne odgovornosti skupno izplačal 1.145.670,44 evra. UKC Ljubljana trenutno izplačuje dve mesečni renti, eno v višini 238 evra mesečno in drugo 986,19 evra mesečno.

"Zavarovalniški sistem ne deluje, saj zdravstveni zavodi poklicno odgovornost zavarujejo za prenizke vsote," opozarja odvetnik Andrej Pitako, ki ima veliko izkušenj s sodnimi postopki ob napakah pri zdravljenju. Z njim se strinja tudi odvetnik David Sluga, ki meni, da je poslanstvo zavarovalnic porazdelitev tveganja. "Takšna praksa ni v prid zdravništvu, to je ta absurd! Kot da se vsi v tej državi pretvarjamo, da zdravniške napake niso mogoče. Seveda so, samo treba jih je minimalizirati, treba je delati v skladu z doktrino, treba je bit nemalomaren in treba je priznati odgovornost za napako," je dejal za Siol. 

Ohromela po operaciji, na odškodnino čakala 15 let

Družina Peterka je tožbo proti UKC Ljubljana vložila leta 2018. Starša Julijana sta od UKC Ljubljana zahtevala 860 tisoč evrov odškodnine. Ker se postopek na sodišču vleče že pet let,  je znesek zaradi obresti narasel na že več kot milijon evrov, kar bi bila najvišja odškodnina, ki bi jo plačal UKC doslej. Na UKC Ljubljana primera v času, ko teče postopek na sodišču, ne komentirajo, tako nam niso hoteli niti povedati, ali so opravili strokovni nadzor in kaj je pokazal. Po neuradnih podatkih naj bi poročilo nadzora ugotavljalo hude napake, a kljub temu je UKC Ljubljana odškodninski zahtevek zavrnili. Primer, ki se vleče že sedem let, bo verjetno trajal še nekaj let. Če jim bo sodišče ugodilo, bo to najvišja odškodnina pri nas.

Najvišja odškodnina, ki jo je izplačal UKC Ljubljana, je bila izplačana v letih 2016 in 2017. V skupnem znesku je šlo slabih 740 tisoč evrov. Odškodnino je prejela bolnica, ki je po rutinski operaciji ohromela. Sodna agonija je trajala 15 let.   

V primeru, ko bolnik meni, da je zdravnik naredil napako, je spor mogoče reševati tudi z mediacijo. V koliko primerih je bil v preteklosti spor rešen z mediacijo, na UKC Ljubljana nimajo. "Poudariti pa je treba, da zavarovalnica, v kolikor je ugotovljena strokovna napaka, spor reši izvensodno s poravnavo in praviloma brez mediacije. Do mediacije pride v primerih, ko je spor že na sodišču in se stranki poskušata dogovoriti s pomočjo mediatorja."  

Sodni postopki daljši od 15 ali celo 20 let

Nekateri postopki trajajo leto ali dve, drugi pa lahko tudi več let, odvisno  od zahtevnosti primera. Nekaj sodnih postopkov je bilo daljših od 15 let in celo 20 let. "To so praviloma kompleksni primeri, kjer je vključenih tudi več izvedencev. Dolgemu sodnemu postopku botruje tudi imenovanje izvedencev iz tujine, kjer je potrebno prevajati tako dokumentacijo kot izvedensko mnenje. Trenutni najstarejši spor teče na podlagi tožbe, vložene leta 2010."

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 9
  • sandi76 19:12 10.december 2023.

    Zdravniki očitno že "odgovarjajo" za svoje napake. Navednice zato, ker vse te napake na koncu plačujemo mi , navadni zemljani. Sedaj je treba odgovornost zahtevati še od sodnikov , katerih marsikateri primeri zastarajo, ali pa so zavrnjeni na višjih sodiščih !

  • Avatar Leon
    Leon 15:01 10.december 2023.

    Gospodje zdravniki .....seveda je povsod prisoten človeški faktor . Recimo kako reagira zdravnik ,ki pripelje avto iz servisa kateri čez nekaj dni ponovno odpove ? Najprej zahteva šefa ali direktorja podjetja katerega spusti na dno z grožnjami in tožbami . ...prikaži več Doktor, ampak šlo je samo za človeški faktor in nihče ni umrl !

  • borut08 13:51 10.december 2023.

    Ne,da se pretvarjajo,pač pa se družba namerno dela nevedne in zanika,ko politika,država zlorablja zdravstvo,da bi me tako utišali,ustrahovali,izsiljevali itd.ker sem preveč glasen,iskren in kritičen.Tako so mi namerno v UKCL z zavlačevanje z biopsijo in zdravljenjem več kot 2 leti namerno ...prikaži več privedli do odpovedi ledvice iz.zgoraj navedenih razlogov,ter psihiatrijo,da me prikaže država kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca ter vse prikrije.Glej moj Facebook Instagram Borut Zabret.