Zdravje > Aktualno
21442 ogledov

Nova pravila glede bolniške za otroka

Otrok v bolnišnici Profimedias
Bolniško nadomestilo trenutno pripada staršem le, če otroka negujejo doma, ne pa v bolnišnici. To se bo v novem zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju spremenilo. Kakšne omejitve veljajo v primeru bolniške, porodniške ali krajšega delovnika?

Pisali smo že, da bolniško nadomestilo pripada staršem le, če otroka negujejo doma, ne pa v bolnišnici, kar je v stisko spravljalo mnoge starše. "Doživela sem šok, ko so mi rekli, da bolniške ne dobim," je povedala ena od mamic, ki je morala s triletnico v bolnišnico. "Kako naj pustim triletnico samo v bolnišnici."

PREBERITE ŠE: 

Otrok v bolnišnici | Avtor: Profimedias Profimedias
Obstoječi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da je iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v celoti krito sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno petih let.

Starši imajo zagotovljeno brezplačno nastanitev in prehrano v bolnišnicah v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, ZZVZZ pa v omenjenem primeru staršem ne daje tudi pravice za nego otroka, saj smatra, da je le ta zagotovljena v samem zdravstvenem zavodu oziroma bolnišnici, kjer se otrok zdravi. Poleg tega je pravica do bivanja ob hospitaliziranem otroku omejena zgolj na bolnišnično zdravljenje, kar pomeni, da med zdraviliških zdravljenjem otroka staršu ne pripada. To se bo z novim ZZVZZ spremenilo.

Spremembe predvideva nov zakon

"Res je, da veljavna zakonodaja za čas sobivanja z otrokom v bolnišnici staršu ne prizna tudi pravice do nadomestila plače oziroma do začasne zadržanosti od dela," priznavajo na ministrstvu, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, in dodajajo, da nameravajo takšno omejitev odpraviti. 

"Ker smo na Ministrstvu za zdravje mnenja, da bi morala biti poleg pravice do sobivanja staršem v tem času zagotovljena tudi pravica do nadomestila plače, smo takšno ureditev predvideli v novem Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju," so zapisali na portalu predlagam.vladi.si.

Nov zakon predvideva pravico staršem do sobivanja v bolnišnici za otroke do šestega leta starosti, v primeru zdravljenja težkih zdravstvenih stanj pa do 18. leta starosti. Prav tako imajo po novem poleg brezplačne nastanitve in prehrane v bolnišnici zagotovljeno tudi denarno nadomestilo, ki v dosedanji ureditvi ni predvideno.

Bolniška, če je en starš nezaposlen

Staršem sicer pripada bolniška in nadomestilo tudi za nego otroka doma, a pri tem veljajo določene omejitve. Zdravstvena ureditev recimo predvideva, da ima starš pravico do nadomestila plače za nego ožjega družinskega člana, če nege ne more zagotoviti zakonec, ki je nezaposlen, upokojen ali lahko  zagotavlja nego brez zadržanosti od dela.

Otrok v bolnišnici | Avtor: Profimedias Profimedias

"Podatke o tem, ali je zakonec nezaposlen, upokojen ali lahko zagotavlja nego brez zadržanosti od dela, mora osebnemu zdravniku posredovati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege," poudarja Peter Rutar z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. "Lahko pa pride do primerov, ko tak zakonec ne more zagotoviti nege otroka. Razloge mora dokazati zavarovanec, ki uveljavlja pravico do nege, in sicer z ustrezno dokumentacijo (npr. pogodbo o opravljanju dela, zdravniškim potrdilom) ali na podlagi izjave primerih, ko z dokumentacijo ne razpolaga."

Kaj pa porodniška?

Podobno je v primeru, da je eden od staršev na porodniškem oz. starševskem dopustu, ko lahko sam neguje tudi drugega otroka, ki zaradi zdravstvenega stanja potrebuje nego. "Vendar pa tudi v tovrstnih primerih lahko pride do situacije, da npr. mati, ki je na porodniškem dopustu, zaradi  objektivnih razlogov ne more zagotoviti nege otroku," pojasnjujejo pri ZZZS. "To pomeni, da je  potrebno ugotavljati vse okoliščine konkretnega primera, pri čemer je potrebno izhajati iz dejstva, da mora imeti otrok v času bolezni oziroma poškodbe dejansko zagotovljeno ustrezno nego."

Za primer navajajo situacijo, ko je potrebno ugotavljati, ali bi morala biti otroka zaradi zdravstvenega stanja ločena en od drugega. "V tem primeru nege obeh otrok na more zagotoviti  mati," poudarjajo pri ZZZS. Lahko pride tudi do situacije, ko je mati z enim otrokom hospitalizirana, ali pa mati ne more negovati otrok zaradi okoliščin na njeni strani, npr. bolezni ali hospitalizacije.

Krajši delovnik zaradi majhnih otrok

Prav tako omejitve veljajo tudi, če je eden od staršev uveljavlja pravico po zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in je s tem namenom z otrokom doma. Za isto obdobje drug starš ne more uveljavljati še nege iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja. 

"Če en uveljavlja pravico do dela s krajšim delovnim časom od polnega (neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti)," poudarjajo pri ZZZS, "lahko drug starš uveljavlja nego ali spremstvo le za preostale ure, pri čemer je potrebno upoštevati tudi čas, ki ga starša potrebujeta za prihod na in z dela."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • natasa43 16:08 24.januar 2020.

    Zanima me kako je pa s tem eb otrok v bolnici mama bolana in doma še 5 let stara punčka in ata dela v avstriji imajo zdravika v sloveniji pa noče noben ateju dat staleža ne od otroka pediater prav ...prikaži večv tako ne njegov osebni zdravnik . Torej je 5 letba punčka lahko doma sama ali pač....😥😥😥😥na koga se obrnit

  • FujMuhamuha CiCi Fuj Muha 13:18 01.februar 2017.

    dragi devote. strinjam se s teboj, da mora biti poskrbljeno za otroke, ne strinjam pa se s teboj ko se zmrduješ nad alkoholiki in "narkomani",. se zavedaš, da so bili ti alkoholiki in narkomani nekoč otroci, ki so bili za ...prikaži več marsikaj prikrajšani? očitno se ne.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:50 31.januar 2017.

    saj je poskrbljeno za otroke ,samo ti ne boš svetil zraven