Slovenija
226 ogledov

"Otroka odpeljali iz vrtca, ne da bi stari starši o tem sploh kaj vedeli"

Lačen otrok Profimedias
Tri in pet letnega otroka, ki sta po umoru matere decembra lani, živela pri babici in dedku, so delavci CSD Velenje včeraj na skrivaj vzeli iz vrtca in odpeljali k rejniški družini. Stara starša za to nista vedela in sta v šoku, kot sta v šoku zagotovo tudi otroka. Razlogi, da so otroka odvzeli starim staršem, so nejasni.

Pet in tri leta stara otroka sta od umora matere živela pri starih starših, ki so ju vpisali tudi v vrtec. Včeraj so ju tja prišli iskat uslužbenci Centra za socialno delo (CSD) in odpeljali v rejniško družino. "Iz vrtca so ju odpeljali, ne da bi starima staršema kar koli povedali," pravi odvetnik Andrej Hostnik. 

CSD: Delamo v korist otrok

"Otroke smo namestili v rejniško družino, ker smo odločili, da je to najbolj primerno zanje," pravi direktorica Centra za socialno delo (CSD) Velenje Lidija Hartman Koritnik, ki poudarja, da v postopkih "zasledujemo, kar je najboljša korist otrok". Kje je rejniška družina pri kateri sta otroka nameščena, zaenkrat ni znano, kot pravijo na CSD pa se počutita dobro. Na vprašanje, zakaj so ju odpeljali brez vednosti starih staršev, pa direktorica centra pravi, da "sodelovanje ni bilo več mogoče. To pa ne pomeni, da stara starša z vnukoma ne bosta več imela stikov." 

Kaj je razlog, da so otroka odpeljali k rejniški družini, ni znano. Vnuka sta na stara starša navezana, saj sta že pred tragedijo z njima preživljala veliko časa.

"Za rejništvo ni najbolj primerna"

Stara starša, ki sta v šoku, sta si prizadevala, da bi otroka ostala pri njima in da bi rejništvo tudi uradno uredili. Center za socialno delo Slovenj Gradec je pripravil oceno njune primernosti za izvajanje rejniške dejavnosti v kateri ugotavljajo, da "kandidatka ni najbolj primerna za izvajanje rejništva" svojih vnukov.

"CSD ugotavlja, da babica ni najbolj primerna, ne zaključi pa, da je neprimerna. CSD ne poda nobene ocene, ali je rejništvo pri stari mami v korist otroka, ali ne," opozarja odvetnik družine. 7. člen zakona o rejniški dejavnosti pravi, da otrokov sorodnik lahko izvaja rejniško dejavnost, če center otroka glede na okoliščine posameznega primera ugotovi, da je to v otrokovo korist. Kot poudarja odvetnik, CSD odločbe o tem, da rejništvo pri babici ne bi bilo v otrokovo korist, ni izdal, zato se sprašuje, ali CSD v tem primeru sploh deluje zakonito. 

Napačno ocenili velikost stanovanja

Na CSD so sicer, kot tudi navajajo v oceni, med obiskom na domu pri starih starših ugotovili, da med zakoncema vlada nekonfliktna in spoštljiva komunikacija, da sta poštena in delovna ter, da se medsebojno podpirata. Oba sta zaposlena.

V poročilu je navedeno, da družina živi v prostorski stiski, v 35 kvadratnih metrih velikem stanovanju, kjer občasno prespi tudi druga hčerka s sinom, ki se bo sicer v kratkem preselila k novemu partnerju s katerim je noseča. Izpisek iz zemljiške knjige sicer dokazuje, da je stanovanje veliko 49 kvadratnih metrov, stara starša pa s pomočjo MO Slovenj Gradec iščeta večje stanovanje.

"Odločitev o premestitvi otrok v rejniško družino je bila sprejeta na podlagi strokovne ocene, bivalni pogoji pa so le eden od razlogov," glede tega, ali je za namestitev otrok v rejniško družino kriva stanovanjska stiska, odgovarja Hartman Koletnikova.  

Prestara za rejništvo?

Kot še pojasnjuje direktorica CSD, tudi starost babice in dedka ni bila ključni razlog, da nista dobila rejništva svojih vnukov. Babica ima 56 let, dedek pa 60. Socialne delavke so ju sicer v pogovorih opozorile na številne šolske in obšolske obveznosti otrok, obiske pri zdravnikih in najstništvo, vendar sta stara starša izrazila prepričanje, da bosta zmogla. 

"Starostni pogoj v zakonu ni določen in tudi ni bil poglavitni razlog za odločitev o namestitvi otrok v rejniško družino. Upošteva se finančna stabilnost, bivalni pogoji, poslovna sposobnost in motiv za rejništvo," pravi Hartman Koletnikova. 

"Borili se bomo do konca"

"Glede čustvenega odnosa starih staršev in vnukov ter njihove navezanosti, ni bilo nobenih pripomb," poudarja odvetnik, ki meni, da je tako ravnanje CSD nečloveško in nikakor ne more razumeti, kaj je babica naredila narobe, da so ji bili otroci odvzeti. Kot pravi odvetnik, se bosta stara starša za otroka borila do konca. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 67
  • Deni Divito 21:04 14.april 2016.

    ne moremo oceniti, ocenimo pa lahko da MORILEC oče, ne bi smel imeti nikakršnih starševskih ali skrbniških pravic, kaj ni jasno naši kurji vasi v zvezi s tem ?!?!?!!!!!?????

  • Deni Divito 21:02 14.april 2016.

    Mene pa pri vsej tej zgodbi izredno moti, da postopek odvzema s strani CSDja ni bolj kompleksen in da kar pridejo, po razmisleku neke socialne delavke, po otroke v vrtec. Sodiščem zaupam še manj kot CSDju, na CSDju vendarle vsaj ...prikaži več malo spoznavajo posameznike in družino in vsaj nekateri delavci delajo tudi iz stališča- ne samo države, ampak človeka oz. iz svoje človečnosti, problem pa so določeni samovoljni posamezniki in postopki, ki so takim lahko preveč na roko pisani. NAJBOLJ PA ME MOTI, DA JE NAŠA DRŽAVA TAKOOOO PATOLOŠKA, DA IMA MORILEC, KI JE MOTENA OZ. PSIHOPATSKA OSEBNOST LAHKO ŠE VEDNO STARŠEVSKE PRAVICE- WTF??????!!!!!?????!!!! Najprej tepe in izvaja nasilje nad njuno mamo, vsaj posredno je to izvajanje nasilja tudi nad dečkoma in za le to ni nič kaznovan?!?! Potem pa dečka sabotira še s tem, da jima ubije edinega človeka, ki je verjetno skrbel zanju in sta zdaj brez doma?!?!!!???? Kaj tole zadnje pove o naši patološki državi, če pač o tem ali sta babica in dedek sposobna po

  • Vesna Dolšak 00:02 02.april 2016.

    To mene tudi zanima, kje sta zdaj ta dva pajaca, Primc pa ona kura, ki je trobila z njim, da gre za otroke. Bukslja! Zdaj gre tudi za otroke. Torej naredita nekaj!