Slovenija
48 ogledov

Otroka so silili jesti meso

Meso naj bo na krožnikih do petkrat na teden, pravijo na inštitutu za varovanje Žurnal24 main
Prehrana. V dogovoru s starši lahko vrtci poskrbijo tudi za vegetarijansko.

Pritisk. “Splošen pojav je, da v vrtcih otroke silijo jesti hrano, ki jo ti odklanjajo, kar kažejo odzivi bralcev,” je dejal bioenergetik Marjan Ogorevc.

V kolumni revije 7 dni je razkril zgodbo deklice iz vegetarijanske družine, ki so jo vzgojiteljice v vrtcu še posebno okrutno silile jesti meso; pred polnim krožnikom je morala sedeti tudi po več ur, dokler ga pač ni izpraznila. “Starši pravijo, da je v njihovem vrtcu večletna praksa, da otroke silijo pojesti vse, kar je na krožniku,” je povedal Ogorevc in dodal, da za zdaj ne želijo povedati, za kateri vrtec gre.
 
Dobra volja vrtcev in šol
Naloga vrtcev in šol je, da specifične prilagoditve za posamezne otroke in mladostnike upoštevajo, ko gre za bolezni, povezane z motnjami presnove, so sporočili s šolskega ministrstva. “Dodatno zagotavljanje lakto-ovovegetarijanskega jedilnika bi zahtevalo drugačno organiziranost kuhinje in kuharskega osebja. Realizacija je torej odvisna od zanimanja staršev, zmožnosti šol in vrtcev ter finančnega vidika,” so pojasnili.

Podatkov, koliko šol in vrtcev ponuja vegetarijanske jedilnike, ministrstvo ne zbira. V Ljubljani denimo vegetarijanske obroke omogočajo v oddelkih Aeternia Vrtca Najdihojca, vendar šele od druge starostne skupine.

Stroka je deljena
IVZ. Pravilno načrtovana prehrana brez mesa je lahko povsem uravnotežena, vendar je treba pri otrocih dnevne jedilnike skrbno načrtovati, da ni prevelikega vnosa maščob in pomanjkanja nujno potrebnih hranil. Veganstvo, ki izključuje tudi mleko, ribe in jajca, pa je povsem odsvetovano zaradi velike možnosti podhranjenosti. Več o vegetarijanstvu v šolah in vrtcih na: http://www.ivz.si/index.php?akcija=novica&n=1733.

Pediatrična klinika. Delovna skupina za nutricionistiko opozarja, da že manjše nepravilnosti v sestavi vegetarijanske prehrane privedejo do pomanjkanja posameznih osnovnih prehranskih sestavin, kar škoduje zdravju otrok. Zanje sta še posebno neprimerni veganska in makrobiotska prehrana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.