Slovenija
81 ogledov

"Otroški vrtec za starejše"

Fotografija je simbolična. (Foto: Saša Islamović) Žurnal24 main
Novost. Starejši v Kopru dobili dnevni center aktivnosti.

Koper. “Do zdaj nam je bilo dolgčas. Upajmo, da nam ne bo več. Ta center nam bo pomenil veliko za druženje s prijatelji, da bomo odigrali kakšno partijo šaha, pikado,” je dejala Ruža Cindrič, upokojenka iz Kopra, ki se je udeležila včerajšnjega odprtja prvega dnevnega centra aktivnosti za starejše v Kopru.

V novem centru, ki ga je v kletnih prostorih dvorane Bonifika uredila Mestna občina Koper in prispevala še 50 tisoč evrov, se bodo lahko starejši brezplačno udejstvovali športnih, umetnostnih, izobraževalnih in družabnih dejavnosti.

Znotraj centra pa bo deloval tudi zdravniški kotiček, namenjen predvsem izmeri krvnega pritiska oziroma sladkorja in zdravstvenemu svetovanju. “Pri upokojencih je težava ta, da se je marsikateri izmed njih zaprl vase in ostaja doma ter se počuti odveč. Takim ljudem je treba omogočiti, da se družijo,” je dejala vodja centra Danica Krajnc Ložnar.

Deset odstotkov osamljenih
Ta center je kot otroški vrtec za starejše. Danes se je pokazalo, da bo zaživel zelo hitro,” se je novosti razveselil Anton Jenko, predsednik koprske zveze društev 
upokojencev.

Mateja Kožuh Novak, predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, ugotavlja, da je deset odstotkov starejših v Sloveniji zelo osamljenih, 20 pa občasno osamljenih. “Vplivati želimo na teh deset odstotkov; radi bi, da se vključijo, ker življenjska radost podaljšuje življenje in izboljšuje zdravje,” je dejala Kožuh Novakova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.