Slovenija
52 ogledov

Ovadba zaradi poslov NKBM

banka NKBM Anže Petkovšek
Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je vložil kazensko ovadbo zoper 12 ljudi. Neuradno naj bi šlo za poslovanje NKBM na Hrvaškem v času uprave Matjaža Kovačiča.

NPU je vložil ovadbo zoper 12 ljudi zaradi poslov NKBM zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic. O tem, da NPU zaključuje kazensko ovadbo zaradi nepremičninskih poslov na Hrvaškem leta 2006, smo v Žurnalu pisali že sredi marca. V ovadbi naj bi Matjažu Kovačiču, nekdanjemu šefu NKBM, in njegovi tedaj tesni sodelavki, članici njegove uprave Manji Skernišak, očitali sklepanje in kreditiranje spornih nepremičninskih poslov na Hrvaškem leta 2006, s čimer naj bi NKBM oškodovala za več kot 30 milijonov evrov.

Kovačič naj z ovadbo še ne bi bil seznanjen, piše Večer. "Očitno je obveščanje medijev spet prednostno pred obveščanjem morebitnih strank v postopku in njihovih odvetniških ekip. Glede hrvaških poslov lahko le ponovim, da je odgovornost zanje po mojem na strani tedanjih odgovornih v podjetjih, ki jih je tam imela NKBM," je dejal.

Ovadba je bila vložena dve leti po opravljenih hišnih preiskavah, ki so jih izvajali na območju Maribora, istočasno pa so potekale na Hrvaškem. Kriminalisti so hišne preiskave izvajali tudi na domačih naslovih Kovačiča in Skernišakove, kjer so zasegli dokumente in poslovne listine.

Parcele naj bi bile preplačane 

V letih od 2004 do 2007, ko je banko vodil Kovačič, je NKBM na Hrvaškem kupovala parcele v Zagrebu, Dalmaciji in Slavoniji, na katerih naj bi gradili zahtevne nepremičninske projekte. Večino zemljišč je NKBM prek svojega hrvaškega podjetja Multiconsult, ki se je kasneje preimenovalo v KBM Projekt, pokupila tako, da je prevzemala manjša lokalna podjetja, ki pa so te parcele kupila le malo pred tem. In to z denarjem, ki jim ga je posodila prav NKBM.

Multiconsult naj bi bil nato za prav ta zemljišča odštel znatno več, preplačila pa naj bi bila končala v žepih zasebnikov. Kriminalisti govorijo o 28 milijonih evrov, za kolikor naj bi bila ta zemljišča preplačana. Za podjetja, ki so imela skupno v bilancah 33 milijonov evrov, naj bi bila NKBM odštela skoraj dvakrat toliko – kar 60 milijonov evrov. A na kupljenih zemljiščih nikoli ni zraslo nič.

Da so bile parcele na Hrvaškem preplačane, naj bi bila potrdila tudi notranja revizija, ki jo je NKBM izvedla po prvih opozorilih o nepravilnostih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.