Slovenija
382 ogledov

Ovadbe za svetovanje

Prvi mož Kontrole zračnega prometa naj bi bil v zadnjih treh dneh prezaposlen, d Žurnal24 main
Za 500 tisoč evrov naj bi direktorja dveh državnih organov nezakonito najela odvetnika.
Andrej Godec, direktor državne direkcije za vodenje naložb v javno železniško infrastrukturo, in Franc Željko Županič, prvi mož javnega podjetja Kontrola zračnega prometa, sta kazensko ovadena zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja. Sklepala naj bi drage nezakonite svetovalne posle, Županič pa naj bi celo kršil zahtevo državne revizijske komisije, naj sklenjene posle razveljavi.

 

Kršitve zakonodaje

Sostorilstvo. Ovadena je tudi Jana Habjan Piletič, ki naj bi Kontroli zračnega prometa priskrbela lažno konkurenčno ponudbo, z odvetnikom Avbrehtom pa naj bi sklepala gospodarske pogodbe o skupnem svetovanju.

Najem odvetnika
Najmanj 500 tisoč evrov proračunskega denarja naj bi oba vodilna moža ločeno plačala ljubljanskemu odvetniku Alešu Avbrehtu za gospodarsko-poslovno svetovanje pod krinko pogodbe o pravnem svetovanju o javnih naročilih. “Težko je ločiti med pravnim in gospodarskim svetovanjem, ker je eno lahko povezano z drugim. Odvetnika pa zakon zavezuje, da se poklicno ukvarja le s pravom,” razlaga Miha Kozinc, predsednik odvetniške zbornice.

Aleš Avbreht zanika, da bi državnima organoma zaračunaval tudi do 95 evrov na uro, sploh pa ne za ekonomsko svetovanje. “Direkcija in kontrola sta nam večkrat predložila določeno razpisno dokumentacijo, ki smo jo pravno proučili, prav tako sestavo pogodb pred sklepanji,” Avbreht našteje posle, s katerimi naj bi po tržni odvetniški ceni zaslužil največ dva tisoč evrov državnega denarja.

Godec in Županič naj bi namreč po opozorilu državnih revizorjev, da z Avbrehtom sklepata pogodbe o odvetniško nedopustnem poslovnem svetovanju, priredila javna naročila, pisana na kožo poslom, ki jih Avbreht sme opravljati zanju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.