Slovenija
8 ogledov

Ovadenih 15 mladoletnih

(Foto: bralec Mark)
1/39
Žurnal24 main
Nasilne majske študentske demonstracije: 31 ovadenih, od tega 15 mladoletnih.

Parlamentarni odbor za notranjo politiko se danes znova ukvarja z nasilnimi študentskimi demonstracijami, ki so se odvile 19. maja v Ljubljani. Na zahtevo SDS se še naprej ukvarjajo z vprašanjem, kakšno odgovornost za razplet nosijo politični funkcionarji. 

Generalni direktor policije Janko Goršek je danes povedal, da so zaradi nasilja ovadili 30 ljudi, od tega 15 mladoletnih. Ni pa mogel potrditi, ali so ovadeni člani kakšnih skupin. Šlo naj bi za posameznike, ki so povzročali nerede.

Očitki o (ne)ukrepanju
Alenka Jeraj (SDS) pa je policiji očitala, da ni naredila vsega tistega, kar bi morala, zato je zbrane predstavnike policije na odboru vprašala, ali so ukrepali v skladu z zakonom o javnih zbiranjih. Prav tako jo je zanimalo, kdo je dajal navodila, ali je bil vodja Policijske uprave Ljubljana navzoč v operativnem centru in ali so policisti na kraju dogajanja zahtevali okrepitve.

Po besedah Gorška je bilo na kraju dogodka okoli 400 policistov, nihče ni zaprosil za okrepitve, pri usmerjanju pa je sodeloval tudi direktor ljubljanske policijske uprave Stanislav Vrečar.

Generalni direktor policije je znova zavrnil politične vplive na delovanje policistov in da bi policisti ukrepali nepravilno.

Nevpleteni ultralevičarji in anarhisti
Po nekaterih trditvah so nemire podžgali člani Fronte prekercev in Delovne skupine proti delu, ki naj bi bili ultralevičarski in anarhistični. Predstavnik obeh, Mitja Šega je vpletenost zanikal in zatrdil, da so še pred začetkom nemirov odšli proti Socialnemu centru Rog.

Največ bodo stala vrata
Škoda na zgradbi državnega zbora, ki je nastala ob demonstracijah, znaša okoli 86 tisoč evrov, največ stane obnova vhodnih vrat – kar 50 tisoč evrov. Škodo bodo v celoti krile zavarovalnice.

Ukrepanje ustrezno
Spomnimo, študenti in dijaki so se na ulice 19. maja odpravili zaradi zakona o malem delu. Pred poslopjem državnega zbora je izbruhnilo nasilje. Protestniki so med drugim metali kocke v pročelje državnega zbora. Očitki, da se policija ni odzvala ustrezno, so se pojavili takoj po demonstracijah. Vendar pa so na policiji zavrnili vse namige in svoje ravnanje ocenili kot zelo dobro. Izpostavljali so, da nihče od protestnikov ni bil poškodovan.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.